Negocierile oficiale în formatul 5+2 vor avea loc pe 30 noiembrie-1 decembrie

Embed:

După o pauză de cinci ani, prima întâlnire oficială în formatul 5+2 va avea loc în perioada 30 noiembrie-1 decembrie, la Vilnius. Acest lucru a fost stabilit în cadrul întrevederii de astăzi, de la Bender, dintre prim-ministrul Vlad Filat şi liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov.

"A fost o întâlnire necesară, utilă, rezultativă. Am convenit ca în data de 30 noiembrie – 1 decembrie, la Vilnius, va avea loc prima rundă a negocierilor oficiale în formatul 5+2, o întâlnire importantă pentru că urmează să stabilim principiile care atât vor sta la baza negocierilor, cât şi agenda pentru întâlnirile ulterioare ", a spus premierul Vlad Filat.

Şeful Guvernului recunoaşte că dialogul cu liderul transnistrean nu a fost unul uşor. "Domnul Smirnov nu este un partener de dialog comod, dar aceasta este ceea ce mă priveşte pe mine în cadrul negocierilor. Important este că procesul a fost pornit şi se mişcă într-o direcţie pozitivă. Indiferent de ceea ce se întâmplă sub aspect politic în Republica Moldova, procesul de reglementare a conflictului transnistrean trebuie să continue", a precizat Filat.

Totodată, cei doi oficiali au semnat o declaraţie comună în care este stipulat caracterul permanent al negocierilor în formatul  5+2.

"Am semnat acest document prin care am marcat aspectele ulterioarei activităţi în vederea soluţionării mai multor probleme, atât pentru Republica Moldova, cât şi pentru Transnistria. Dacă vrei cu adevărat să soluţionezi o problemă, este nevoie de comunicare pe picior de egalitate, lucru specificat în primul punct al declaraţiei", a declarat liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov.

De asemenea, o problemnă discutată în cadrul întrevederii a vizat situaţia în zona de securitate. Părţile au convenit asupra unor discuţii în cadrul Comisiei Unificate de Control în ceea ce priveşte acţiouni unilaterale.

Vlad Filat a fost însoţit în regiunea transnistreană de vicepremierul pentru Integrare, Eugen Carpov şi reprezentanţi ai MAI şi Ministerului Economiei. De asemenea, la întrevederea de astăzi a fost prezent şeful misiunii OSCE în Moldova, Philip Remler şi aşa-numitul ministru de externe al Transistriei, Vladimir Iastrebceac.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu