Negocierile în formatul 5+2 privind soluţionarea conflictului transnistrean ar putea fi reluate în noiembrie, la Vilnius

Negocierile în formatul 5+2 privind reglementarea conflictului transnistrean ar putea fi reluate în luna noiembrie, la Vilnius. Cel puţin aşa a declarat vicepremierul pentru Reintegrare Eugen Carpov, în cadrul unei emisiuni de la Radio Moldova, citat de arena.md.

Acesta a menţionat că o invitaţie de acest fel a lansat reprezentatul oficial al Lituaniei, în cadrul discuţiilor de la Moscova ce au avut loc pe 21 septembrie. "Sper ca acest eveniment să se producă pe parcursul lunii noiembrie. Însă până atunci avem de realizat mai multe acţiuni atât la Chişinău, la Tiraspol, cât şi în capitalele  statelor şi organizaţiilor mediatoare şi observatoare - de realizat aşa-zisa temă de acasă", a specificat vicepremierul pentru Reintegrare Eugen Carpov.

Mai mult, oficialul a menţionat că ideea ca SUA şi UE să treacă de la statutul de observator la cel de mediator este una viabilă. "Ridicarea acestui statut şi egalarea cu restul mediatorilor ar fi un pas just, care ar corespunde rolului şi importanţei acestor doi actori în soluţionarea problemei transnistrene", a precizat Carpov.

Decizia de reluare a negocierilor oficiale în formatul 5+2 privind soluţionarea diferendului transnsitrean a fost luată la Moscova, pe 21 septembrie, în cadrul consultărilor.

Amintim că negocierile oficiale în acest format au fost întrerupte în anul 2006. În formatul de negocieri 5+2 participă Chişinăul şi Tiraspolul, părţi aflate în conflict, trei mediatori – Rusia, Ucraina şi OSCE, iar SUA şi Uniunea Europeană au statut de observatori.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu