Negocierile cu privire la Brexit vor avea loc în două etape. Ce se va discuta

Negocierile cu privire la despărţirea Marii Britanii de Uniunea Europeană vor avea loc în două etape.

În prima fază se va discuta doar despre modul în care se va produce Brexit-ul, iar în a doua despre relaţiile dintre cele două părţi după ieşirea Regatului Unit din blocul comunitar. Declaraţia a fost făcută de cancelarul german, Angela Merkel, după summitul de la Bruxelles. 

"Ceea ce contează cel mai mult pentru noi este să asigurăm respectarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor europeni. Anume pe asta se vor axa primele noastre discuţii în cadrul negocierilor", a declarat cancelarul Germaniei.

Pe de altă parte, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat că între Uniunea Europeană şi Marea Britanie ar putea apărea neînţelegeri atunci când Londra va înceta să mai facă transferuri în bugetul blocului comunitar.

Liderii de stat şi de guvern din ţările membre ale Uniunii Europene au aprobat în mod unanim programul negocierilor dintre Marea Britanie şi Blocul Comunitar.

Miercurea viitoare, negociatorul-șef al Comisiei Europene pentru Brexit, Michel Barnier, va prezenta în detalii cerinţele şi propunerile Regatului Unit în raport cu britanicii stabiliţi în ţările din Uniunea Europeană.

Summitul de ieri a avut loc la exact o lună de când premierul britanic, Theresa May, a anunţat Consiliul European că a declanşat Brexit-ul.

Până acum, May a declarat în repetate rânduri că Marea Britanie vrea să colaboreze în continuare cu Blocul Comunitar în plan economic.

Lasă un comentariu