Negociatorii britanici și europeni ar fi ajuns la un acord privind factura Brexitului

Negociatorii britanici și europeni ar fi ajuns la un acord privind factura Brexitului. Suma va fi cuprinsă între 45 și 55 de miliarde de euro – mai mare decât cea pe care o doreau britanicii și mai apropiată de cea dorită de europeni, scrie libertatea.ro.

Negociatorii ar fi ajuns la un acord la sfârșitul săptămânii trecute, factura Brexitului fiind unul dintre principalele obstacole în calea negocierilor legate de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Astfel, suma totală „va fi cuprinsă între 45 de miliarde și 55 miliarde de euro”, în funcție de calculul realizat de fiecare tabără după „o metodologie pregătită în comun”.

Până acum, oferta financiară a guvernului britanic s-a situat în jurul a 20 de miliarde de euro. Propunerea a fost respinsă de președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, care a estimat că factura s-ar ridica până la 60 de miliarde de euro.

Comisia Europeană și ministerul britanic pentru Brexit au refuzat să confirme acest acord, notează AFP. „Discuțiile intense dintre Marea Britanie și Comisia Europeană continuă în această săptămână la Bruxelles” unde „încercăm să ajungem la un acord”, a explicat ministerul britanic pentru Brexit.

O înțelegere privind factura Brexitului ar reprezenta un progres foarte important în negocierile dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană demarate în iunie. Celelalte 27 de țări din UE au făcut din reglementarea financiară o condiție prealabilă la deschiderea discuțiilor asupra viitoarei relații dintre UE și Londra. Alte dpouă subiecte importante privind dosarul Brexit sunt drepturile cetățenilor europeni din Marea Britanie după Brexit și frontiera dintre Irlanda și Irlanda de Nord.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu