NEGLIJENŢA COSTĂ LA BUDEŞTI. Primăria a decis să-i amendeze pe localnicii care aruncă gunoiul la întâmplare

Embed:
Autorităţile din comuna Budeşti, municipiul Chişinău, le-au declarat război celor care nu respectă curăţenia. În aceste zile, angajaţii primăriei, ajutaţi de câţiva localnici, salubrizează toate spaţiile publice din sat. Primărița îi îndeamnă pe budeşteni să dea mai des cu mătura prin faţa porţilor şi să nu arunce la întâmplare gunoaie. În caz contrar, vor fi amendaţi.

Unii localnici cred că amenzile sunt o soluţie bună, alţii consideră că acolo unde nu există educaţie, sancţiunile sunt de prisos.

"Trebuie fiecare să facă curat împrejur la curtea lui. Dacă ar amenda pe cineva, cred că s-ar corecta", a spus Liuba Stadniţchi, locuitoare a satului Budeşti. 

"Cred că nu este corect să-ţi fie frică de amenzi. Trebuie să începem cu educaţia din familie", a zis Liuba Guscin, locuitoare a satului Budeşti. 

"Acestui locuitor al satului Budeşti i s-a dat termen de o săptămână pentru a tăia lemnele, evitând astfel dezordinea în faţa porţii. Dacă nu se va încadra în termen şi nu se va supune avertizărilor, riscă să fie amendat. "

În sat sunt cinci gunoiști neautorizate. Angajaţii primăriei, ajutaţi de câţiva săteni, strâng aceste deşeuri şi le transportă la rampa autorizată, care e la trei kilometri distanţă de localitate.

"Şi noaptea vin aici şi lasă sacii cu gunoi şi îi cară încoa. Trebuie de amendat, ori să fie responsabili să pună gunoiul în lăzi şi să-l scoată la stradă", a spus Gheorghe Cliciuc, locuitor al satului.

"N-au simţ omenesc. S-a făcut colectarea gunoiului, maşina vine în toată vinerea, un 50 de lei cred că fiecare locatar găseşte. Prins odată o mie, a doua o mie, poate lumea a conştientiza", a declarat Vladimir Perciuleac, angajat al Primăriei.

În acţiune sunt implicaţi şi elevii din sat.

"Le vom oferi flaier care conţine informaţia că îi rugăm să facă curat pe teritoriul adiacent gospodăriilor lor", a spus  Ion Negrei, elev.

Primarul Nina Costiuc recunoaşte că nu-i face mare plăcere să împartă amenzi, dar spune că altă soluţie pentru neglijenţă nu are.

"Trebuie să ne schimbăm mentalitatea fără a fi bătuţi la buzunar. Când ajunge cuţitul la os şi vezi că nu se stimează omul nici pe el însuşi şi nu stimează pe cei din jur, este comisia administrativă. Că nu hotărăsc numai eu", a menționat Nina Costiuc, primarul satului Budeşti.

Pentru persoanele fizice, amenda este de 900 de lei, iar pentru cele juridice, nouă mii.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu