Necaz și chin. Mai mulți oameni din Sângerei rămân fără vite din cauza lipsei apei

Embed:

Un gard instalat în jurul lacului din satul Grigoreşti, raionul Sângerei i-a scandalizat pe localnici. Revoltaţi că nu mai au acces la apa din iaz, aceştia au organizat o adunare a satului şi le-au cerut autorităţilor să renunţe la construcţie. Localnicii se plâng că nu mai au unde să-şi adape vitele, care din lipsă de apă se îmbolnăvesc.

În urmă cu 10 ani, consilierii locali au dat lacul din sat în arendă. Chiar dacă agentul economic trebuia să le permită vitelor să bea apă din iaz, acest lucru nu s-a întâmplat. Anul trecut, autoritățile au decis anularea contractului, iar arendașul s-a adresat în instanța de judecată.

Recent, judecătoria din Sângerei i-a dat câștig de cauză acestuia. Acum, oamenii spun că sunt nevoiți să-și vândă vitele:

"La sat, asta unica sursă de a trăi: o vacă, un porc, o pasăre. Dintr-un sat întreg de 1.290 de oameni, de gospodării, noi am rămas cu 100 de vite. Restul toți le-au împrăștiat că li-e milă."

"Ei nu au dreptul să închidă iazul, dacă l-au luat în arendă, nu au dreptul să-l închidă. Și pește trebuie să prindă oamenii, numai nu cu plasa, dar cu undița."

Localnicii spun că din cauza lipsei de apă, animalele se îmbolnăvesc:

"Dimineața este apă, pe urmă nu e. De-abia țârâie apa ceea. Toată noaptea se grămădește, dimineața ele mai beau apă, da pe urmă acolo nu mai dovedesc. Care se duce prima, aceea mai bea, restul peste dânsa buluc și își rup picioarele, se calicesc."

"Acesta este unicul loc unde pot fi adăpate animalele. Doar că din cauza secetei, apă practic nu este. Mai mult pentru a ajunge aici, vitele merg aproximativ 5 km."

Agentul economic, care a luat în gestiune iazul, nu a fost de găsit pentru a comenta cazul.

Autoritățile locale spun că vor ataca în instanță decizia Judecătoriei din Sângerei, dar deocamdată nu au nicio soluție.

În satul Grigoreşti din raionul Sângerei sunt puțin peste 100 de vite.

 
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu