Necaz mare pentru apicultori! Pesticidele şi insecticidele folosite de unii fermieri le omoară albinele

Embed:

Necaz mare pentru unii apicultori în această perioadă. Oamenii se plâng că albinele le sunt omorâte de pesticidele şi insecticidele folosite de mai mulţi fermieri pentru a-şi stropi viile, livezile şi culturile agricole. Este şi cazul apicultorului Vladimir Mitriuc din satul Romanovca, raionul Ungheni. Anul acesta el a rămas fără mierea de tei. 

Apicultorul Vladimir Mitriuc spune că din cauza substanţelor chimice, au pierit 60 de familii de albine, din cele 100 câte avea.

"Pe aceste albine le-am strâns de jos, de la stup. Acolo a mai rămas de două ori mai multe insecte moarte. Stropesc fiecare cu când vor și cu ce insecticide vor", a spus apicultorul Vladimir Mitriuc. 

Apicultorul nu a estimat pierderile, deocamdată, însă acum trei ani a trecut printr-o situaţie similară. Atunci, pagubele s-au ridicat la 20.000 de lei, în timp ce venitul anual este de 30.000 de lei.

"Am dat la Chișinău la analize și ei mi-au spus că nu au reactive ca să depisteze că albinele s-au otrăvit de la pesticide. Așa și am rămas cu pierderea și cu munca", a declarat apicultorul. 

Apicultorul presupune că albinele au murit pentru că agricultorii care au terenuri prin preajmă folosesc substanţe chimice necalitative.

La rândul lor, fermierii dau asigurări că fac tot ce este posibil ca să nu afecteze prisăcile. Unul dintre ei este Vladimir Găină, care are o livadă de pruni în apropiere. Acesta afirmă că stropește pomii doar noaptea, ca albinele să nu aibă de suferit.

Cu toate acestea, agricultorul a evitat să spună ce pesticide a utilizat.

"Preparatul este foarte scump și, ca să aibă efecte, stropim noaptea. Eu nu cred că insectele sunt noaptea pe deal", a declarat fermierul Vladimir Găină. 

Specialiştii de la Academia de Ştiinţe spun că vara aceasta au primit trei plângeri de acest fel.

"În cazul când se observă simptome de intoxicare a albinelor, ar trebui să se informeze cât mai urgent, cu ce substanţe au fost tratate florile care sunt în preajmă, pentru a da la laborator. Ar putea să dea în judecată cei care au făcut aceste stropiri", a precizat vicepreședinta Asociației Apicultorilor din Moldova, Valentina Cebotari. 

Potrivit legislației, agricultorii sunt obligaţi să anunțe apicultorii care au stupi în zonă cu cel puţin şapte zile înainte de a începe tratarea culturilor cu pesticide.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu