"Ne tratam acasă" Tot mai mulți bolnavi de gripă ajung în stare gravă la spital

Embed:

Un liceu și o grădiniță închise, peste 150 de bolnavi și patru oameni morţi. Sunt consecințele gripei din acest an. Specialiştii avertizează că numărul îmbolnăvirilor este în creșterere și le recomandă oamenilor să meargă la medic de la primele simptome ale bolii, pentru a evita complicaţiile.

Cei mai mulţi bolnavi sunt în Chişinău. Medicii de familie din municipiul Chişinău au în evidenţe 85 de persoane infectate cu gripă. Alte 31 de cazuri au fost confirmate în Ungheni, opt la Comrat, câte patru la Călăraşi, Rezina şi Soroca.

În Orhei şi Edineţ au fost înregistrate câte trei persoane bolnave, la Ceadâr-Lunga, Taraclia şi Cahul câte două şi câte una la Hânceşti, Criuleni, Drochia şi Cimişlia. Potrivit Centrului Naţional de Sănătate Publică, până acum, patru persoane au decedat din cauza virusul gripal.

Specialiştii recomandă oamenilor să apeleze după ajutor de la primele simptome ale bolii, pentru a evita complicaţiile. Vaccinarea la timp împotriva gripei, alimentaţia sănătoasă şi sportul sunt cele mai eficiente măsuri de prevenire a bolii.

De asemenea, trebuie să ne spălăm pe mâini cât mai des şi să bem cât mai mult lichid. Potrivit medicilor, simptomele acestei afecţiuni sunt febra înaltă, durerile de cap, gât şi cele musculare.

Cei mai expuşi riscului de a se îmbolnăvi sunt copiii, vârstnicii şi gravidele.

La liceul din Briceni, 25 la sută dintre elevi au fost diagnosticaţi cu infecţie virală respiratorie acută. Unii se tratează acasă, alții - au ajuns la spital.

" - Cât timp ați stat acasă? – Vreo patru zile. - Sunt mulți colegi de-ai dvs. bolnavi? – Când eu nu venisem aici,erau câțiva, dar se tratau acasă"

În unele grădinițe frecvența este redusă. Tot din cauza îmbolnăvirilor:

" - De câte zile e bolnav copilul dumneavoastră? - De cinci zile."

Femeia din imagini a ajuns la Spitalul din Briceni după ce a fost externată cu micuțul său din Spitalul din Bălți:

"Că ne-am molipsit de acolo, că pe drumul spre casă nu știu, o început a tuși de vreo trei-patru zile."

"În secția pediatrie sunt 25 de copii. În stare gravă sunt doi bolnavi, unul acuma se află chiar în secția de reanimare", a spus medicul de la Spitalul Raional Briceni, Emilia Andrițov.

Centrul de Sănătate Publică din Briceni nu exclude, însă, că numărul copiilor bolnavi ar putea fi mult mai mare. De aceea, săptămâna viitoare, medicii de familie vor verifica starea de sănătate a tuturor copiilor care lipsesc de la școală sau grădiniță.

"Directorul și sora medicală o să ne dea numele copiilor absenți de la lecții, dar serviciul medical primar să le controleze acasă dacă au simptome", a spus medicul-șef al Centrului de Sănătate Publică Briceni, Victor Zaporojan.

Nici în satul Sofia, raionul Drochia, situația nu este mai bună. 40 de copii sunt bolnavi, adică aproape 20 la sută din numărul total, iar doi profesori sunt în concediu medical.

"Sunt profesorii, care sunt pensionari și iată datorită lor ne descurcăm, ei au mai puține ore și vin și îi înlocuiesc pe ceilalți. Dcă este necesar atunci ne înlocuim și cu profesorii, care sunt de la gimnaziul paralalel", a spus directorul adjunct al liceului din satul Sofia, raionul Drochia, Jana Gârlă.

Autoritățile au decis să închidă temporar și grădinița din satul Cairaclia, din raionul Taraclia, unde 30 de copii din cei 59 au absentat din cauza îmbolnăvirilor.

Rata îmbolnăvirilor cu viroze respiratorii acute în ţara noastră arată că, în prezent, suntem la un pas de epidemie , fiind înregistrate 301,7 cazuri la 100 de mii de oameni. 

Dacă cifra va depăşi 309,9 cazuri, atunci autorităţile sunt în drept să declare stare de epidemie de gripă.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu