Ne aşteaptă noi SCUMPIRI. Călătoriile cu microbuzul în Chişinău ar putea SĂ COSTE DUBLU

Embed:

După majorarea preţului pentru călătoriile interurbane, ne aşteaptă un nou val de scumpiri. De această dată, administratorii microbuzelor din Capitală solicită dublarea tarifului. Astfel, biletul ar putea ajunge să coste şase lei.

În acest sens, mai mulţi administratori de rute vor înainta un demers autorităţilor locale. Ei spun că, ultima dată, costul unei călătorii cu microbuzul a fost modificat în 2006, iar de atunci combustibilul şi piesele pentru maşini s-au scumpit.

"Noi avem în jur de 150 de unităţi de transport şi deservim 11 rute, printre care şi 189, care s-a închis. În această situaţie sunt şi alte rute. Noi lucrăm până la uzarea microbuzelor şi deja au rămas pe rute o treime din parcul de microbuze", a declarat admnistratorul de curse urbane, Nicolae Seredneac.

Transportatorii spun că tariful actual este prea mic, comparativ cu impozitele pe care le plătesc. Pentru fiecare microbuz care circulă în Capitală, aceştia achită o taxă lunară, care variază de la 350 la 650 de lei, în funcţie de rută.

"Dacă este să vorbim despre taxele directe pe care noi le plătim, de exemplu, compania mea plăteşte lunar 100 de mii de lei. Dar, dacă să numărăm taxele aferente, sunt extraordinar de mulţi bani. Aici este şi TVA, sunt şi alte impozite indirecte", a menţionat admnistratorul de curse urbane, Anatol Nironca.

"Noi am fi dorit undeva în jurul la şase, şapte lei să fie tariful. Vom folosi toate căile şi toate mijloacele pentru a ajunge la ceea ce dorim", a precizat admnistratorul de curse urbane, Veaceaslav Găină.

Şoferii însă au altă părere. Ei spun că, dacă tariful va fi majorat, există riscul ca numărul de pasageri să scadă:

"Poate maşinile vor fi mai îngrijite, dar, eu ştiu. Iar o să mărească impozitele?".

"Trebuie aşa de lăsat, numai să ieftinească combustibilul şi gata, toată problema o să fie rezolvată".

Şi pasagerii sunt nemulţumiţi de această iniţiativă:

"Cu 1.200 de lei pensia, de unde să plătesc. Iată, eu duc nepoţeii la şcoală, îi aduc. Ştiţi ce rutiere murdare sunt? Asta e".

"Microbuzele au rămas aceleaşi, au fost aduse, prefăcute, nici nu ai loc unde să pui piciorul, aşa este de puţin loc".

"Sigur că este scump. Cu pensiile noastre de 1500, 1700, asta e imposibil de plătit comunalele, nu că să mai faci şi altceva".

În prezent, pe străzile din Capitală circulă în jur de 700 de microbuze. Am încercat să obţinem o reacţie de la autorităţile municipale.

Purtătorul de cuvânt al primarului Ion Ceban ne-a spus că va veni cu o reacţie după ce vor primi demersul oficial.

Tariful este stabilit de Consiliul Municipal Chişinău. Următoarea şedinţă a consiliului e programată luna viitoare, când cel mai probabil va fi discutat acest subiect.

Ultima scumpire a tarifului pentru călătoriile în Capitală a avut loc, potrivit transportatorilor, în 2006.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu