Navele sechestrate de Rusia anul trecut în strâmtoarea Kerci vor fi returnate luni, 18 noiembrie

Rusia va returna Ucrainei cele trei nave militare pe care le-a sechestrat în noiembrie anul trecut cu tot cu echipaje în urma unui incident petrecut în strâmtoarea Kerci, care face legătura între Marea Neagră şi Marea Azov, informează TASS

"În conformitate cu cele convenite de partea ucraineană, trei nave ucrainene - remorcherul "Яны Капу" şi bărcile de artilerie blindate Никополь" şi "Бердянск" - sunt rmorcate din portul Kerci spre locul de transmitere convenit cu partea ucraineană, care va avea loc pe 18 noiembrie", au comunicat surse din cadrul serviciul de presă al punctului de control al frontierei al FSB al Rusiei în Crimeea.

Totodată, surse din cadrul structurilor de forţă din Districtul federal de Sud au comunicat pentru TASS că navele ucrainene vor fi transmise în jurul orei locale 12.00. "Se preconizează că operaţiunea va avea loc în apele neutre lângă Capul Takyl", a declarat interlocutorul agenției.

Cele trei nave au fost sechestrate pe 25 noiembrie 2018, când garda de coastă rusă a deschis focul asupra acestora în strâmtoarea Kerci pentru o pretinsă intrare neautorizată în apele teritoriale ruseşti, Ucraina acuzând atunci Rusia de o nouă agresiune.

Kievul susţine că Moscova restrânge traficul maritim prin strâmtoarea Kerci pentru a face din Marea Avov o mare interna a Rusiei, în timp ce Moscova susţine că doreşte doar să garanteze securitatea podului peste această strâmtoare a cărui construcţie recentă a creat o legătură terestră între Crimeea anexată şi Rusia.

 

loading...

Lasă un comentariu