NATO şi UE fac apel la Rusia pentru a elibera militarii ucraineni şi navele capturate

Embed:

NATO şi UE fac apel la Rusia pentru a elibera militarii ucraineni şi navele capturate în apele internaţionale din Marea Neagră şi să permită accesul liber prin strâmtoarea Kerci. En Stol-ten-berg a declarat că NATO va continua să sprijine Kievul, menţionând că Rusia reprezintă în continuare o ameninţare pentru independenţa Ucrainei şi subminează stabilitatea din regiune. 

"Rusia nu are nicio justificare pentru utilizarea forţei militare asupra navelor ucrainene şi a membrilor echipajului. Facem apel la calm şi reţinere", a precizat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

De asemenea, în cadrul discuţiilor din Consiliul de Securitate al ONU, convocat la cererea Ucrainei, statele membre şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la incidentul din Marea Neagră şi au cerut părţilor implicate să se abţină de la orice fel de acţiuni agresive. În plus, au condamnat acest atac, care a fost total nejustificat, mai ales că navele ucrainene au pornit dintr-un port naţional către altul prin singura cale de acces - strâmtoarea Kerci, care este folosită atât de Kiev, cât şi de Moscova.

"Împiedicarea Ucrainei de a traversa legal strâmtoarea Kerci este o încălcare a dreptului internaţional. Este un act arogant pe care comunitatea internaţională trebuie să îl condamne şi nu-l va accepta niciodată", a menţionat Nikki Haley, ambasador american la ONU.

Reprezentantul special al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker, a scris pe twitter că nu înţelege cum Rusia atacă nave străine, le arestează şi apoi tot ea acuză Ucraina de provocare. Pe de altă parte, Moscova susţine cu seninătate că incidentul a fost o provocare din partea Ucrainei, care vrea să se victimizeze.

"Ceea ce a făcut Kievul, fiind susţinut de SUA şi de alţii, de a provoca un conflict împotriva Rusiei va avea consecinţe grave. Vom împiedica orice încălcare a suveranității și integrității teritoriale a Rusiei, inclusiv a Mării Azov și a zonei respective", a declarat Dmitrii Poleanskii, reprezentant Permanent adjunct al Rusiei la Națiunile Unite.

În acelaşi timp, Statele Unite au sugerat Rusiei şi Ucrainei să ia iasă la contact direct. Ieri, Germania a condamnat atacarea nejustificată a navelor ucrainene şi a cerut ambelor părţi să se abţină de la acte de agresiune, iar preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a dezaprobat utilizarea forţei de către Rusia.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu