NATO şi-a suspendat operaţiunile de antrenament din Irak, după moartea lui Soleimani

NATO şi-a suspendat operaţiunile de antrenament din Irak. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice. Misiunea NATO în Irak, care numără câteva sute de soldaţi, antrenează din octombrie 2018 forţele acestei ţări, la solicitarea guvernului irakian, pentru a împiedica revenirea grupării jihadiste Stat Islamic.

Măsura vine după ce un nou raid aerian american a lovit, sâmbătă dimineaţă, pozițiile miliţiilor pro-iraniene din Bagdad. Atacul ar fi avut ca țintă încă un comandant al milițiilor pro-iraniene. În capitala Irakului s-a adunat o mare de oameni în jurul sicriului generalului ucis de americani. 

Mii de irakieni au scandat pe străzile din Baghdad 'Moarte Americii'. Oamenii s-au adunat într-un cortegiu impresionant în jurul sicrielor generalului iranian Qassem Soleimani şi lui Abu Mahdi al-Muhandis, principalul său locotenent din Irak, ambii ucişi într-un raid american. Protestatarii cer, de asemenea, răzbunare.

Statele Unite şi aliaţii săi au suspendat pregătirea forţelor irakiene din cauza ameninţării crescute cu care se confruntă. Pentagonul trimite aproape 3.000 de trupe suplimentare în Orientul Mijlociu ca măsură de precauţie pe fondul ameninţărilor tot mai mari la adresa forţelor americane din regiune. Afganistanul şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu o posibilă intensificare a violenţelor în regiune. Țara afectată de război, a făcut apel atât la Iranul vecin, cât şi la SUA, partenerul său strategic, să împiedice orice escaladare a violenţelor.

Un mesaj clar a venit de peste ocean. Liderul de la Casa Albă, cel care a dat ordinul eliminării generalului iranian, a anunţat că a luat toate măsurile pentru a împiedica izbucnirea unui război. Trump a afirmat că ofensiva a fost menită să oprească un conflict în zonă.

"Soleimani plănuia atacuri iminente şi sinistre asupra militarilor şi diplomaţilor americani, dar l-am prins asupra faptului şi l-am lichidat", s spus Donald Trump.

Tensiunile între Statele Unite și Iran sunt vechi de 40 de ani, dar până acum niciun lider nu a recunoscut deschis că a dat ordin ca un oficial iranian să fie ucis.

Iranienii sunt în doliu național și au transmis americanilor că vor răzbuna moartea militarilor, scrie realitatea.net

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu