NATO salută decizia Chişinăului de a participa la operaţiuni de pacificare în Kosovo

Anders Fogh Rasmussen, secretarul general NATO, a salutat angajamentul Republicii Moldova de a intensifica dialogul politic şi cooperarea cu Alianţa. El a făcut remarca astăzi la o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman. Secretarul general a felicitat Moldova pentru parafarea Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, care avut loc la Vilnius, în noiembrie trecut.

Părţile au abordat aspectele cooperării Republicii Moldova cu Alianţa Nord-Atlantică și domeniile în care NATO poate oferi asistenţa necesară în reformarea sectorului de Apărare şi Securitate al țării. De asemenea, a fost salutată decizia Chişinăului de a participa la operaţiunea derulată de NATO în Kosovo şi a fost exprimată convingerea că, în acest fel, Moldova va contribui la întărirea securității europene.

Oficialii au subliniat importanța proiectului privind evacuarea şi distrugerea pesticidelor cu termen expirat de pe teritoriul Moldovei, faza a treia a căruia a fost lansată în  iulie 2013. Acesta este realizat cu sprijinul financiar al ţărilor membre şi partenere NATO, relatează un comunicat de presă al Ministerului de Externe de la Chişinău.

Secretarul general NATO a reiterat susținerea Alianței pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova și a dat asigurări ministrului moldovean privind sprijinul plenar în promovarea reformelor și modernizarea țării. Potrivit oficialului, NATO respectă întru totul statutul de neutralitate stipulat în Constituţia R. Moldova şi a declarat că este la discreția autorităților moldovenești să decidă gradul de aprofundare a relațiilor cu Alianța.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu