NATO cere Moscovei să respecte Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare: Suntem obligaţi să protejăm partenerii noştri

Embed:
NATO cere Moscovei să respecte Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, semnat în 1987. În cadrul Consiliului dintre Alianţă şi Rusia, desfăşurat la Bruxelles, Jens Stoltenberg a atras atenţia asupra noii rachete ale ruşilor, care reprezintă o ameninţare severă pentru stabilitatea strategică a zonei euro-atlantice.

"Sunt sigur că Rusia se va comporta într-o manieră responsabilă şi va acţiona paşnic, la fel cum procedează şi NATO. Nu ne confruntăm cu un Război Rece, dar suntem obligaţi să protejăm partenerii noştri", a menţionat secretarul general al NATO.

De cealaltă parte, reprezentanţii ruşi veniţi la Bruxelles, au dat asigurări că noul sistem de rachete nu încalcă prevederile Acordului. Aceştia au afirmat că aşteaptă o reacţie din partea Europei privind intenţia Statelor Unite de a ieşi din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare.

"Consider că nu toţi cei din Uniunea Europeană înţeleg ce consecinţe ar putea provoca ieşirea Statelor Unite din Tratat. Considerăm că ar fi oportun să se discute mai amplu acest subiect", a specificat Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării.

Subiectul privind ieşirea Statelor Unite din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, care interzice producerea şi posesia de rachete balistice cu rază medie de acţiune, ar putea fi discutat la Paris, în data de 11 noiembrie, dacă preşedintele american Donald Trump va da curs invitaţiei lansate de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu