NATO a semnat declaraţia pentru o Ucraină suverană şi democrată. SUA cere respectarea integrităţii teritoriale în est

Embed:

O Ucraină suverană şi angajată ferm pe calea democraţiei şi a statului de drept reprezintă un element-cheie de securitate în regiunea euro-atlantică. Aceste principii au fost incluse în declaraţia semnată de miniştrii Apărării ai statelor membre NATO, reuniţi la Bruxelles. Între timp, SUA au făcut apel către marile puteri să respecte integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei. 

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat că Ucraina este cea mai importantă chestiune de securitate din Europa, iar declaraţia reprezintă un angajament asumat în faţa poporului din această ţară. De asemenea, şeful alianţei nord-atlantice a cerut Rusiei să nu provoace escaladarea tensiunilor.

"Cer Rusiei să nu comită acţiuni care ar duce la escaladarea tensiunilor sau să provoace neînţelegeri. Cer noii puteri din Ucraina să continue eforturile pentru stabilirea unui proces politic în spiritul aspiraţiilor democratice ale poporului ucrainean", a declarat Anders Fogh Rasmussen.

Oficialii NATO au subliniat că pun accent pe importanţa dialogului politic bazat pe valori democratice, respectarea drepturilor omului şi ale minorităţilor, pentru a răspunde aspiraţiilor democratice ale întregului popor ucrainean. Reprezentanţii Alianţei Nord-Atlantice a mai adăugat că vor urmări îndeaproape situaţia din Ucraina.

Între timp, secretarul de presă al Casei Albe, Josh Earnest a subliniat că Washingtonul face apel către marile puteri din regiune să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Mai mult, SUA au mai cerut susţinere pentru noua guvernarea de la Kiev. În opinia administraţiei americane, liderii mondiali ar trebui să-şi folosească influenţa pentru a susţine viitorul democratic al ţării. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu