Naţiunile lumii celebrează Ziua Mondială a Apei

Embed:

Naţiunile lumii celebrează, astăzi, Ziua Mondială a Apei. Obiectivul zilei este concentrarea atenţiei asupra impactului pe care îl are creşterea rapidă a numărului populaţiei şi incertitudinile cauzate de schimbările climatice asupra sistemelor de alimentare cu apă din oraşe.

Potrivit statisticilor mondiale, în fiecare lună, cinci milioane de oameni vin să locuiască la oraş, asta în condiţiile în care 27 la sută din populaţia urbană nu beneficiază de sisteme de alimentare cu apă. Experţii mai spun că, anual, între 250 şi 500 de metri cubi de apă potabilă sunt irosiţi fără rost în marile oraşe de pe glob. Dacă această cantitate ar fi economisită, între 10 şi 20 de milioane de oameni ar avea apă de băut în marile metropole.

Mult mai grav este faptul că unul din 4 locuitori ai oraşelor de pe glob nu au acces la instalaţii sanitare adecvate, iar în prezent 3,3 miliarde de oameni locuiesc în oraşe. La nivel mondial se vorbeşte despre o posibilă criză a apei în anul 2025.

Problema accesului populaţiei la apă potabilă este una dintre cele mai acute în Republica Moldova. În decembrie 2005, Guvernul de la Chişinău a aprobat Programul de alimentare cu apă şi construire a sistemelor de canalizare până în 2015. Acesta prevedea asigurarea cu apă a 43 de oraşe şi 556 de sate. Cu toate acestea, până în prezent, aproape jumătate din populaţie nu are acces la sisteme moderne de alimentare cu apă potabilă. Calitatea proastă a apei este cauza a 20 la sută dintre bolile de care suferă populaţia Moldovei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu