Natalitatea a scăzut în țările bogate, dar este în creștere în cele în curs de dezvoltare

Natalitatea a scăzut în țările bogate, dar crește în cele în curs de dezvoltare, conform unui studiu publicat vineri, 9 noiembrie, și citat de Agerpres. Astfel, fertilitatea la nivel mondial a scăzut la jumătate, în comparaţie cu anul 1950, însă acum se înregistrează disparităţi uriaşe în ceea ce priveşte nivelul de trai - rata natalităţii s-a diminuat în statele bogate şi a crescut considerabil în ţările aflate în curs de dezvoltare.

Potrivit concluziilor publicate în jurnalul ştiinţific The Lancet, cifra totală a copiilor raportată la numărul de femei din lume a depăşit 4,7 în 1950, iar astăzi este de 2,4.

Ca urmare, 91 de ţări, mai ales din Europa şi de pe continentul american, nu au suficiente naşteri pentru a-şi menţine populaţia actuală.

În schimb, în Africa şi Asia, ratele natalităţii au crescut, potrivit acestui studiu realizat de Institutul de metrologie şi evaluare a sănătăţii (IHME, Universitatea din Washington), un organism finanţat de fundaţia Bill şi Melinda Gates.

Instituţia a compilat peste 8.000 de date privind sănătatea pentru a analiza creşterea populaţiei mondiale de la 2,6 miliarde de indivizi în 1950 la 7,6 miliarde anul trecut.

Cipru este naţiunea cea mai puţin fertilă de pe Pământ, cu o singură naştere pe femeie, în medie, potrivit datelor colectate de IHME. La polul opus, femeile din Mali, Ciad şi Afganistan au, în medie, peste şase copii şi chiar şapte copii în cazul celor din Niger.

Dintre factorii socioeconomici care explică aceste disparităţi, educaţia joacă un rol deosebit de important, notează autorii studiului.

Pe de altă parte, durata de viaţă la nivel mondial a crescut odată cu trecerea anilor – din 1950 până în prezent a ajuns de la 48 de ani la 71 de ani, în medie, în cazul bărbaţilor, şi de la 53 de ani la 76 de ani pentru femei.

Durata de viaţă mai mare antrenează probleme de sănătate specifice. Astfel, bolile de inimă constituie în prezent principala cauză de deces la nivel global, potrivit IHME.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu