Năstase PENTRU, Popşoi ÎMPOTRIVĂ. Deputatul PAS explică de ce delegația Moldovei a votat diferit privind reprimirea Rusiei în APCE

Fuge de responsabilitate. Ministrul de Externe, Nicu Popescu, se spală pe mâini şi spune că executivul nu poate să le recomande deputaţilor delegaţi la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei cum să voteze şi nici nu poate oferi explicaţii privind acţiunile deputaţilor. Reacţia ministrului vine după ce deputatul PPDA, Andrei Năstase, şi socialistul Vlad Batrîncea au votat pentru revenirea Rusiei la APCE. Explicaţia lui Nicu Popescu se bate însă cap în cap cu cele spuse de deputatul PAS, Mihai Popşoi, delegat şi el la APCE. Popşoi, care a votat împotrivă, susţine că s-a consultat cu reprezentanţii ministerului de Externe şi cu prim-ministrul Maia Sandu. 

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, ministrul de Externe, Nicu Popescu, argumentează că în orice republică parlamentară, legislativul este cel care conferă mandat de acțiune Guvernului şi nu invers. "Cu alte cuvinte nu este rolul executivului să facă recomandări deputaților la APCE şi nici nu poate oferi explicații privind acțiunile deputaților aleşi de popor" a adăugat ministrul de Externe. Liderul PPDA, Andrei Năstase, este atât deputat, cât şi de viceprim-ministru în Guvernul Sandu. Nu este clar de ce reprezentanţii ministerului de Externe nu l-au sfătuit pe Andrei Năstase să nu voteze pentru revenirea Rusiei la APCE, aşa cum l-au îndemnat pe colegul de alianţă, Mihai Popşoi. Într-un interviu pentru Europa Liberă, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Mihai Popşoi, susţine că nu a susţinut revenirea Federaţiei Ruse la APCE, după ce a purtat mai multe discuţii şi consultări cu reprezentanţii ministerului de Externe, cu prim-ministrul Maia Sandu, precum și cu partenerii din Ucraina.

"Eu mi-am exprimat votul împotrivă, în mare parte având în vedere discuțiile avute cu Ministerul de Externe. Am avut consultări cu Ministerul de Externe, având în vedere poziția partidului, m-am consultat cu colegii din partid, inclusiv cu doamna prim-ministru, deci am mers cu o decizie clară", a declarat Mihai Popșoi, deputat PAS. 

Şi Maia Sandu refuză să comenteze votul partenerului său din blocul "ACUM", Andrei Năstase.

"- Cum comentaţi votului lui Andrei Năstase de la APCE prin care Rusia a recăpătat drept de vot în cadrul APCE?
- Maia Sandu: Eu răspund doar pentru votul colegului meu Mihai Popşoi, cu domnul Năstase o să discutaţi dumneavoastră!", a spus premierul Maia Sandu. 

Votul lui Andrei Năstase a fost criticat dur de analiştii politici, colegi din Parlament şi internauţi, care până nu demult îşi declarau susţinerea pentru liderul PPDA. Laude pentru susţinerea recăpătării Rusiei a dreptului de vot în APCE au venit însă din partea socialistului Vlad Batrâncea, care la fel a votat pentru astaю

Într-o postare pe Facebook, deputatul PSRM a scris că: "Împreună, fiind consolidați, creăm o nouă realitate, schimbăm istoria. Noi, socialiștii, împreună cu blocul ACUM. Salutăm votul domnului Andrei Năstase!".

Şi preşedintele Parlamentului, socialista Zinaida Greceanîi a salutat gestul lui Andrei Năstase. Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei este un organ consultativ, format din reprezentanții parlamentelor a 47 de state membre, inclusiv Republica Moldova. Federația Rusă a fost lipsită de dreptul de a vota în APCE în 2014, după anexarea peninsulei Crimeea. Drept răspuns, în 2017, Moscova a refuzat să achite contribuția anuală către Consiliul Europei care, în 2018, s-a ridicat la 33 de milioane de euro.

CITEŞTE ŞI: LISTA RUŞINII: Andrei Năstase a ajutat Moscova să-și recapete dreptul de vot în APCE

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu