NASA vrea să lanseze un scut magnetic gigant în spațiu care să protejeze Marte de exploziile solare

Plan îndrăzneț la NASA. Cercetătorii de la Agenția Spațială Americană vor să lanseze un scut magnetic gigant în spațiu care să protejeze Marte de exploziile solare. În acest fel, spun oamenii de știință, atmosfera planetei s-ar putea regenera, iar pe suprafața Planetei Roșii ar putea repărea apa lichidă, relatează sciencealert.com, potrivit Digi24.ro.

Marte pare o planetă rece și aridă, dar oamenii de știință spun că în trecut a avut o atmosferă densă, care a favorizat formarea unor oceane adânci, pline cu apă în stare lichidă, și un climat mai cald și mai favorabil vieții. Cercetătorii spun că acest lucru s-a schimbat în urmă cu miliarde de ani când câmpul magnetic protector al planetei s-a prăbușit și atmosfera planetei s-a rarefiat din cauza exploziilor solare.

În prezent, cercetările realizate de NASA, prezentate la Planetary Science Vision 2050 Workshop, sugerează că există o modalitate de a ajuta atmosfera planetei Marte să se regenereze în mod natural. Mai exact, un scut magnetic puternic va fi lansat în spațiu și va lua locul celui pierdut de Planeta Roșie în urmă cu miliarde de ani.

Echipa de cercetători recunosc că ideea poate părea nerealistă, dar au atras atenția asupra unor cercetări privind mini-magnetosfera. Cercetările în această zonă vizează protejarea astronauților și a navelor spațiale de radiație, iar oamenii de știință de la NASA cred că această tehnologie, folosită la o scală mai largă, ar putea fi folosită pentru a proteja Marte.

În simulările realizate de NASA, dacă exploziile solare s-ar izbi de acest scut magnetic în loc de atmosfera planetei cum se întâmplă acum, efectele negative asupra atmosferei planetei Marte s-ar opri, iar în doar câteva zile presiunea atmosferei ar recâștiga circa jumătate din presiunea celei de pe Pământ.

Mai mult, pe măsură ce atmosfera este mai densă, cercetătorii estimează că și temperatura de pe Marte ar crește cu circa patru grade Celsius, ceea ce ar fi suficient pentru topirea ghețarilor în care este închisă o mare cantitate de dioxid de carbon care acoperă Polul Nord al Planetei. În această situație s-ar produce efectul de seră care are loc și pe Pământ, și ar avea loc o creștere exponențială a temperaturii care ar topi calotele de la poli și în loc ar apărea râurile și oceanele.

Oamenii de știință spun că deocamdată planul este unul ipotetic, dar că vor continua cercetările în acest domeniu. Dacă totul ar decurge conform anticipărilor cercetătorilor este posibil ca peste câteva generații Marte să recâștige din atributele care ar face-o locuibilă.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu