NASA a găsit locul perfect pentru o misiune pe Marte. Astronauții vor trebui să ia lopeți la ei

Oamenii de știință de la NASA au descoperit o vastă regiune pe Marte unde stratul de apă înghețată se află la numai 2-3 centimetri de sub suprafața planetei, transmite Business Insider, citează libertatea.ro.

Este socotit locul perfect pentru o eventuală misiunea de ”amartizare” pentru că astronauții nu vor mai trebui să aducă apa cu ei și vor putea să obțină combustibil pentru întoarcerea acasă.

Membrii viitoarei misiuni pe Marte vor trebui doar să sape puțin pentru a face rost de apă care va putea fi utilizată pentru obținerea combustibilului după descompunerea în oxigen și hidrogen, acesta din urmă putând fi folosit pentru alimentarea astronavei.

"Să aduci apa de pe Pământ ar fi incredibil de scump. Tot ce nu trebuie să aduci cu tine lasă spațiu pentru echipament suplimentar", a declarat Sylvain Piqueux, cercetătorul NASA care a coordonat echipa care a descoperit stratul de gheață.

Surprinzător este faptul că apa se găsește la numai câțiva centimetri de suprafață.

"Dacă vii cu o greblă sau cu o lopată, ajungi la ea. Nu ai nevoie să vii cu echipament greu", a spus Piqueux. Echipamentul special de forare ar fi încărcat și mai mult nava care astfel ar fi avut nevoie de mai mult combustibil.

În plus, echipamentul special de forare nu ar garanta succesul, după cum a dovedit eșecul sondei InSight (foto) în luna februarie.

"Cârtița" cu care era dotată sonda ar fi trebuit să sape 5 metri, dar s-a blocat după numai câțiva centimetri.

Descoperirea NASA este inedită nu din cauza existenței stratului de gheață în sine, ci din cauza zonei în care a fost găsită. Marte are calote mari în zona polilor însă din cauza temperaturilor foarte scăzute și a faptului că este întuneric beznă jumătate de an, polii nu sunt socotiți o zonă potrivită pentru "amartizare".

Nici ecuatorul planetei nu este o regiune convenabilă deoarece este o zonă prea caldă pentru existența gheții. Spre deosebire de Pământ, atmosfera rarefiată a lui Marte nu poate păstra apa în stare lichidă. Când gheața se încălzește, apa sare cu totul peste stadiul lichid și se evaporează direct.

loading...

Lasă un comentariu