Napoleon ştia engleza

Embed:

Napoleon Bonaprate ştia engleza, dar NU foarte bine. O demonstrează o scrisoare semnată de liderul militar francez, care a fost scoasă la o licitaţie la Paris. Scrisoare datează din timpul exilului său pe insula Sfânta Elena, iar reprezentanţii casei de licitaţii speră să obţină, în urma vânzării acesteia, cel puţin 80.000 de euro.

Napoleon Bonaparte a scris epistola pe 16 martie 1816, în timpul exilului său. În acea perioadă, Bonaparte hotărâse să înveţe limba celor care îl ţineau captiv. Scrisoarea era adresată fostului său colaborator Emmanuel de Las Cases, care a locuit la Londra în timpul Revoluţiei şi care i-a fost profesor de engleză în timpul prizonieratului.

"Cred că pentru el a fost un fel de răzbunare, o răzbunare istorică. A fost luat captiv de engelzi şi cred că a vrut să obţină, oarecum, un anumit nivel de independenţă, de libertate. A vrut să demonstreze că este capabil să înveţe engleza fără vreun ajutor. A fost foarte motivant pentru el", reprezentantul casei de Licitaţii OSENAT Jean-Christophe Chataignaier.

Scrisoarea dezvăluie firea activă a lui Napoleon Bonaparte, care notează chiar în prima frază că "este ora două noaptea şi am dormit destul".

Pe plicul epistolei este indicată şi adresa destinatarului, de altfel una extrem de originală: "foarte aproape". Asta pentru că prietenul său era închis la câteva celule depărtare. Deşi scrisoarea conţine suficiente greşeli, reprezentanţii Casei de Licitaţii susţin că Napoleon nu a avut niciodată acces la un dicţionar.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu