NAPOLEON BONAPARTE, OMAGIAT. Astăzi se împlinesc 250 de ani de la nașterea sa

Embed:

Astăzi se împlinesc 250 de ani de la nașterea uneia dintre cele mai faimoase personalități din istorie, care a avut un aport important la formarea lumii așa cum o știm noi. Napoleon Bonaparte a rămas în istorie drept un rege hotărât și un strateg desăvârșit. De asemenea, Codul Napoleonian, întocmit de el, a stat la baza Codurilor Civile din mai multe țări europene.

Napoleon Bonaparte s-a născut pe insula Corsica, în familia unor nobili italieni. La doar 17 ani, a fost numit sublocotenent. La 24 a devenit căpitan şi, în scurt timp - general comandant al artileriei franceze din Italia. Potrivit istoricilor, Napoleon a profitat de faima pe care o avea în rândul francezilor şi a organizat o lovitură de stat, autoproclamându-se Prim Consul. La doar 35 de ani, s-a încoronat împărat al Franţei.

În primul deceniu al secolului al XIX-lea, armata lui Napoleon a bătut-o pe cea a Imperiului Austriac, a celui Prusac şi pe cea a Regatului Marii Britanii. Punctul de cotitură în cariera sa militară l-a reprezentat Războiul împotriva Imperiului Rus, început în 1812.

A repurtat câteva victorii, printre care şi cea de la Borodino, dar iarna rusească l-a făcut să cedeze. În scurt timp,Napoleon nu a reuşit să înfrunte o coaliţie formată din mai multe ţări europene. A fost forţat să abdice, fiind exilat pe insula Elba, dar a revenit la putere peste un an, fiind ajutat de armată.

Ultima sa bătălie, considerată legendară, este cea de la Waterloo, din 1815, când a suferit o nouă înfrângere. Atunci a luat sfârşit "epoca" lui Napoleon Bonaparte. A fost, din nou, exilat. Şi-a petrecut ultimii şase ani din viaţă pe insula Sfânta Elena, fiind păzit de britanici. Cancerul la stomac l-a răpus în 1821, la vârsta de 51 de ani.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu