Nagacevschi: Nu este posibilă anularea extrădării lui Veaceslav Platon

Ministrul justiției, Fadei Nagacevschi, susține că nu este posibilă anularea extrădării lui Veaceslav Platon. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei emisiuni „Cutia neagră” de la postul TV8.

"Nu e posibil să extrădezi și apoi să fie anulată extrădarea, în condițiile în care persoana este condamnată pe teritoriul Republicii Moldova și urmează să-și ispășească pedeapsa pe teritoriul Moldovei, având și cetățeania Republicii Moldova", a subliniat Nagacevschi.

Mai mult, Fadei Nagacevschi spune că, la fel ca și fostul premier Vlad Filat, Veaceslav Platon încearcă să folosească instrumentul compensatoriu pentru a-și reduce din pedeapsă.

"Cauzele se află pe rolul instanțelor de judecată. Să admitem că este aplicat instrumentul compensatoriu, din termenul lui nu se reduce atât încât să plece din sistemul penitenciar", a punctat ministrul Justiţiei.

PUBLIKA.MD aminteşte că fosta vicedirectoare a Centrului Național Anticorupție Cristina Țărnă a declarat că miza controalelor efectuate de Procuratura Generală la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale și de la Procuratura Anticorupție ar putea fi anularea procedurii de extrădare din Ucraina a omului de afaceri Veaceslav Platon și transferul lui în statul vecin.

Așa-numitul raider numărul unu din CSI, Veaceslav Platon, a fost condamnat în ţara noastră la 30 de ani de închisoare în două dosare penale. Primul pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari în dosarul Băncii de Economii.

Iar în cel de-al doilea a fost acuzat de corupere activă într-o cauză penală de prejudiciere a unor companii de asigurări. Pe rol mai este un dosar în care Platon este acuzat de fabricarea şi punerea în circulaţie a cardurilor false şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari. În această anchetă, Platon mai riscă până la zece ani de puşcărie.

Recent, procurorul general de la Kiev, Ruslan Riaboshapka, i-a transmis o scrisoare oficială omologului său de la Chişinău, Alexandr Stoianoglo, prin care a cerut să se ia toate măsurile necesare pentru reîntoarcerea lui Platon în Ucraina.  

loading...

Lasă un comentariu