Naftogaz Ucraina: Reducerea prețului la gaze pentru Moldova din partea Rusiei nu este una reală

"Naftogaz Ucraina" a criticat acordurile președinților Federației Ruse și Republicii Moldova cu privire la reducerea prețurilor la gaze pentru Moldova, scrie infotag.md.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la comentariul corespunzător al principalei companii de petrol și gaze din țara vecină, plasat pe rețelele de socializare, „Ucraina a parcurs deja un drum lung, când interesele statului au fost înlocuite cu reduceri și promisiuni stranii”.

"Acum cinci ani, noi ne-am demonstrat nouă, Europei și Rusiei că putem să asigurăm țara cu gaze fără "Gazprom", fără politică și chiar să economisim. Astăzi, Moldova poate profita de oportunitățile pentru care noi am luptat atât de mult în 2014-2015”, consideră "Naftogaz".

În opinia sa, "Rusia, ca un marketolog politic experimentat, a oferit din nou o reducere, care însă nu este reducere".

"Matematica simplă spune că, dacă Moldova acum ar cumpăra gaze din Slovacia și l-ar transporta prin Ucraina, prețul la intrare ar fi de aproximativ $190 (pentru o mie de metri cubi – „I.”). În timp ce „prețul frăţesc, oferit cu reducere” de la "Gazprom", este de $237, care este cu 20% mai mare decât prețul de piață disponibil pentru Moldova", afirmă reprezentanţii "Naftogaz".

De aceeași opinie este și șeful companiei „Operatorul sistemului de transport al gazelor din Ucraina”, Serghei Makogon, care a explicat că, „dacă din preţul oferit de "Gazprom" este scos transportul până în Slovacia și înapoi, atunci prețul gazelor rusești în Moldova ar trebui să fie acum de aproximativ $110-120, adică de două ori mai puţin decât preţul actual”.

Potrivit lui, "o asemenea matematică ar trebui să determine Guvernul de la Chișinău să tragă anumite concluzii".

După cum a informat anterior INFOTAG, Președintele Igor Dodon a menționat că, potrivit înţelegerilor cu omologul său rus, Vladimir Putin, prețul gazelor ruseşti furnizate Moldovei va scădea începând cu 1 octombrie cu $10-15, de la 1 ianuarie 2020 ar putea scădea cu $40-50, iar de la 1 aprilie 2020 – chiar și cu $70. Acest lucru va permite autorităţilor să nu majoreze tarifele la gaze pentru populația Republicii Moldova. Potrivit lui, în situația actuală, „majorarea ar fi aproape inevitabilă, deoarece prețul real al gazelor furnizate este de $235 pentru o mie de metri cubi, iar în tarif este inclus preţul de $178”.

Lasă un comentariu