Nadia Savcenko, gata să devină preşedinte al Ucrainei: "Dacă este nevoie, voi face orice pentru a fi"

Pilotul militar Nadia Savcenko, eliberată în urmă cu două zile dintr-o închisoare din Rusia, a declarat vineri că este pregătită să candideze la prezidenţiale dacă cetăţenii ucraineni au nevoie de un lider adevărat.

Savcenko a devenit un simbol al rezistenţei naţionale, după ce şi-a petrecut aproape doi ani în detenţie şi a fost condamnată la 22 de ani de închisoare pentru uciderea a doi jurnalişti ruşi ai postului VGTRK, scrie Newsweek, citat de Adevarul.ro.

În timpul procesului, Savcenko a negat în mod repetat acuzaţiile, susţinând că a fost răpită de pe teritoriul ucrainean de către soldaţii ruşi. După ce pilotul militar a fost condamnat la 22 de ani de închisoare, autorităţile ruse au acceptat un schimb de prizonieri, iar Savcenko a fost eliberată în schimbul a doi soldaţi ruşi.

La prima conferinţă de presă, Savcenko a răspuns la o serie de întrebări din poziţia de parlamentar al opoziţiei Batkivshchyna. Pilotul militar a câştigat alegerile parlamentare în ciuda faptului că se afla în captivitatea ruşilor la data scrutinului.

Însă, aceasta a susţinut că rămâne un reprezentant al legislativului ucrainean şi va participa la un turneu în jurul lumii pentru a atrage atenţia asupra luptei poporului ucrainean.

"Cred că va fi vorba de un turneu obositor şi cred, desigur, că lumea va lua aminte la vocea poporului ucrainean. Toate ţările din această lume, însă în special statele europene, trebuie să se asculte pentru că suntem cu toţii vecini. Dacă există un vecin cu un suflet putrezit şi o minte rea, atunci cu toţii trebuie să ne unim pentru a elimina astfel de vecini, pentru că nu ne vor lăsa să trăim liniştiţi", a declarat Savcenko.

De asemenea, pilotul militar a precizat că lumea trebuie să nu mai vadă conflictul din estul teritoriului ucrainean ca fiind unul alimentat de insurgenţa pro-rusă, întrucât este vorba de un război ruso-ucrainean.

"Am crezut că din păcate vom fi martorii unui al treilea război mondial şi această senzaţie sinistră nu m-a părăsit încă. Dacă va fi un al treilea război mondial, atunci Crimeea poate reveni Ucrainei", a susţinut Savcenko.

Aceasta a continuat să explice că îşi poate folosi popularitatea pentru a candida la preşedinţie atunci când se încheie mandatul lui Poroşenko.

"Dacă aveţi nevoie ca eu să conduc ţara, atunci voi deveni preşedinte. Nu spun că vreau să fiu preşedinte. Iubesc să zbor. Dar dacă este nevoie, voi face orice pentru a merge pe această cale", a precizat Savcenko.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu