Muzică şi voie bună. Localnicii din Văsieni au sărbătorit hramul satului: Promovăm ceea ce a rămas din moşi strămoşi

Embed:
Localnicii din Văsieni, raionul Ialoveni, au sărbătorit hramul satului. Muzica şi voia bună a adunat oamenii la un festival al meşterilor populari, numit "La poalele ţiglei". De asemenea, zeci de ansambluri de muzică şi dansuri populare au încântat publicul, iar cei îndrăgostiţi de artă şi tradiţie au admirat în cadrul unei expoziţii mai multe lucrări confecţionate manual.

Cele 18 colective din ţară au participat la concursul "Casa mare", în cadrul căruia au amenajat interiorul încăperii conform vechilor tradiţii.

"În casa mare tradiţional găsim elementele cum ar fi laiţa, covorul moldovenesc, icoana cu busuiocul. O culme unde se păstrează broboadele. Avem aici şi o rochie de mireasă foarte veche, costum popular", a menţionat Galina Darii, meşter popular.

Potrivit meşterilor populari, în casa mare se făceau, pe vremuri, şi nunţile: "Se legau mirii cu prosoape şi se îndulceau nu cu torturi înflorate, dar cu prăjituri. Prosoape, perne, lăicere, păritare, era zestrea fetei pe ladă".

La eveniment a participat şi fierarul Aurel Caproş, care spune că pasiunea a moştenit-o de la bunicul său: "Îmi place să fac corpuri de iluminat, mai ales suporturi pentru lumânări. Se instalează aici, se închide şi uita aşa şi prin rotaţii şi mişcări ritmice se capătă forma respectivă".

Ministrul Culturii, Monica Babuc spune că astfel de evenimente nu ne lasă să uităm de valorile şi tradiţiile neamului.

"Toată lumea este binevenită să vină la acest eveniment pentru că are ce vedea la Văsieni. Un muzeu de toată frumuseţea. Poate vedea o expoziţie a meşterilor populari extraordinară, o biserică monument bine păstrată", a menţionat Monica Babuc.

"Scopul acestei sărbători este unul foarte simplu, de a promova produsul cel mai efectiv din ţara noastră, cultura. Încercăm să promovăm ceea ce a rămas din moşi strămoşi", a declarat Sergiu Candu, primarul satului Văsieni, raionul Ialoveni.

Oamenii spun că au rămas impresionaţi de eveniment: 

"Foarte bine, foarte interesant".

"Îmi place foarte mult".

"Ne simţim foarte bine, e plăcut, o sărbătare care merită de venit, de ascultat că nu în toată ziua se organizează aşa o sărbătoare".

Festivalul "La poalele Ţiglei" a fost la cea de a 11-a ediţie.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu