Muzică, dansuri și miros de pâine proaspătă. În oraşul Cahul s-a desfăşurat festivalul dedicat produselor de panificaţie

Embed:

Un miros îmbietor de pâine proaspătă scoasă din cuptor a cuprins astăzi oraşul Cahul. Acolo s-a desfăşurat festivalul dedicat produselor de panificaţie, unde au fost prezentate cele mai vechi reţete de pâine. Atmosfera a fost întreţinută de muzică şi dansuri populare. 

12 colective artistice din sudul ţării au venit la festival nu doar cu repertoriu bogat, dar şi cu pâine coaptă după reţete vechi.

"Cea mai arhaică pâine sunt turtele făcute pe vatră, fără ulei, fără nimic. Se coc doar pe ferul de plită. Sunt turtele pentru Postul Mare. Aici sunt pupezele, pupăza care se joacă la nuntă."

"Ne-am axat mai mult pe pâinea de ritual, pe pâinea ca produs sacru.Şi am convocat toate colectivele artistice din toate raioanele din sudul Moldovei.", a spus şefa Secţiei de cultură, raionul Cahul, Svetlana Bulat.

De aroma îmbietoare a pâinii au fost ademeniţi zeci de oameni.

"Sunt mândră că în Moldova încă mai păstrează tradiţiile. Este o mândrie foarte mare pentru ţara noastră."

"Sunt bravo care au organizat aşa ceva. De ar fi mai des şi cu sufletul."

La festival a fost prezentă şi ministrul Culturii, Monica Babuc, care a fost întâmpinată cu pâine şi sare.

Conform tradiţiei vechi, ministrului Culturii i-a fost dăruită "pupăză soacrei". Babuc a declarat că festivalul pâinii ar putea să devină o sărbătoare naţională.

"Eu întotdeauna sunt emoţionată când sunt cu patrimoniul nostru cultural. Ceea aţi văzut aici, legat de pâine noastră tradiţională, legat de pâinea ritualică este o bună parte din patrimoniul nostru naţional cultural.", a declarat ministrul Culturii, Monica Babuc.

Festivalul pâinii este la cea de-a doua ediţie. Anul trecut, evenimentul a avut loc în oraşul Edineţ.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu