Muzeul Național de Literatură, lăsat în paragină. Mii de exponate cu valoare istorică sunt ţinute în condiţii deplorabile

Peste 140 de mii de exponate cu valoare istorică inestimabilă de la Muzeul Național de Literatură Mihail Kogălniceanu din Capitală sunt ţinute în condiţii deplorabile. Tablouri de pictori renumiţi, cărţi vechi de sute de ani, manuscrise şi peliculele unor filme vechi autohtone zac în subsolul clădirii Uniunii Scriitorilor. Muzeul, care nu mai are sediu, nu are nici măcar un restaurator care să se ocupe de ele.

Cei de la ministerul Educației, Culturii și Cercetării spun că știu problema și caută soluţii.

"Cred că trebuie să existe cel puțin doi restauratori, măcar unu, să pornim de la unu și de tehnica necesară. Nu e vorba doar de persoană, e vorba de procurarea tehnicii adecvate pentru acest gen de lucrări", a afirmat directorul Muzeului Național de Literatură, Maria Șleahtițchi.

Muzeul Național de Literatură a fost fondat de Uniunea Scriitorilor acum jumătate de secol. Din lipsa de resurse financiare, în 2012, acesta a trecut în subordinea ministerului Culturii.

Cei zece angajați se înghesuie în două birouri, iar expozițiile sunt prezentate în sălile închiriate în clădirea Uniunii Scriitorilor, care necesită şi ele reparaţii.

"Ceea ce vedeți dumneavostră aici este luat în folosință cu buna înțelegere cu colegii noștri de la Uniunea Scriitorilor. Iar cele două birouri, care pot fi observate pe dreapta mea, sunt unicele birouri în care lucrează, documentează. Stă toată lumea în aceste spații cu mare înghesuială", a spus directorul Muzeului Național de Literatură, Maria Șleahtițchi.

Administrația muzeului spune că s-a adresat autorităților și organelor abilitate de nenumărate ori, însă fără rezultat. Luna trecută, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, a fost în vizită la muzeu, pentru a vedea condițiile de acolo.

"În viitorul apropiat urmează să identificăm anumite soluții în ceea ce ține partea de spațiu pentru Muzeul Național al Literaturii Române și respectiv, să identificăm și anumite mijloace financiare care ar putea fi redirecționate pentru îmbunătățire", a comunicat secretarul de stat în domeniul culturii, MECC, Andrei Chistol.

Muzeul Național de Literatură Mihail Kogălniceanu a fost fondat în 1965.

loading...

Lasă un comentariu