Muzeul Naţional de Artă a împlinit 80 de ani de la fondare. Are o impresionantă colecţie de exponate valoroase

Embed:
Muzeul Naţional de Artă a împlinit 80 de ani de la fondare. Cu această ocazie, administraţia acestuia ne-a făcut o excursie prin instituţia care a trecut prin multe încercări. După ce întreg patrimoniul muzeului a dispărut în timpul celui de-al Dolea Război Mondial, iar o perioadă îndelungată a fost o ruină, astăzi acesta se poate alinia celor mai importante centre culturale din întreaga lume.

În prezent muzeul găzduieşte o impresionantă colecţie de exponate valoroase. Mai exact, peste 39 de mii de lucrări ale artiştilor plastici basarabeni, români, dar şi străini.

"Noi dispunem de o colecţie extrem de valoroasă de icoane şi obiecte de cult. De fapt asta ne reprezintă cel mai mult. Sunt pur şi simplu încântătoare, sunt capodopere ale spiritualității noastre", a menţionat Tudor Zbîrnea, directorul Muzeului Naţional de Artă.

Expoziţiile pot fi admirate doar în două dintre clădirile muzeului. A treia rămâne în continuare în stare deplorabilă, întrucât lucrările de reparaţie bat pasul pe loc. Cele mai importante renovări au fost făcute datorită unui grant în valoare de un milion de euro oferit de România, dar şi a mijloacelor alocate de guvernele anterioare, însă aceşti bani nu au fost suficienţi. Actualul ministru al Culturii, nu ne-a putut oferi un răspuns clar dacă acestea vor fi finalizate în 2020.

"- În proiectul bugetului pentru 2020 câţi bani sunt prevăzuţi pentru acest muzeu?
- Bugetul încă nu a fost aprobat, încă se află în discuţie. Este prematur să vorbesc de careva cifre", a subliniat Corneliu Popovici, ministrul Culturii.

Anual, muzeul este vizitat de 60 de mii de oameni. Totuşi cel mai des, instituţia e vizitată de cei care îşi expun lucrările aici.

"Muzeul îmi este ca a doua casă. Şi înainte îmi plăcea mult muzeul, dar acum este mai frumos şi mai luminos şi mai deschis pentru toţi doritorii de a cunoaşte şi de a fi mai aproape de tot ce respiră artă", a declarat Elena Frunze, pictor.

"Eu de când eram mic tot ne aduceau aici în excursie şi ştiam toate lucrările unde şi care lucrare era afişată. Acum sigur că s-a schimbat la faţă", a precizat Simion Zamşa, artist plastic.

Toate cele trei clădiri ale muzeului sunt monumente de arhitectură.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu