Muzeul din satul Izbişte a fost inaugurat. Localnicii contribuie cu obiecte vechi

Embed:
Istoria satului Izbişte din raionul Criuleni poate fi văzută în muzeul deschis zilele acestea în localitate. Aici sunt expuse monede cu valoare istorice, arme din vremurile de război, instrumente muzicale rare şi obiecte de uz casnic din timpuri vechi.

A fost nevoie de nouă ani de muncă pentru a inaugura muzeul. Colecţia impresionantă a fost adunată datorită contribuției localnicilor. Cel care a iniţiat proiectul este preotul din sat. Cel mai vechi exponat este o monedă din 1767.

"Avem aici şi o cupolă, rămăşiţele, undeva 70 procente s-a păstrat, aceasta este prima cupolă a bisericii din 1838 care a fost zidită în piatră, căci, la început biserica din sat a fost din lemn. O pereche de veșminte de la începutul veacului 20', la fel țesută cu argint", a spus Victor Gangan, parohul bisericii satului Izbişte.

Sătenii spun că au aşteptat cu nerăbdare deschiderea muzeului. Oamenii continuă să aducă diferite obiecte vechi.

"Aceasta se foloseşte la scărmănatul lînei, cei care au oi şi le tund toamna, după o spală bine, căci lîna are nişte cornuțe, iar cu acest pieptene, căci aşa se numeşte el, sătenii dau jos cornuțele de pe lînă", a spus Eudochia Faramuș, meşter popular din satul Izbişte, Criuleni.

"Pentru ca să fie deschis acest muzeu, a fost depusă multă muncă din partea oamenilor din localitate, care şi-au dorit să vadă în satul lor obiecte ce prezintă trecutul."

"Muzeul trebuie în sat pentru că, noi cunoaştem multe lucruri de la părinţii noştri, însă, copii noştri nu prea cunosc, aşa că, e bine pentru ei, în primul rând, căci aşa vor avea ocazia să afle despre tradiţiile de la buneii, strămoşii noştri."

Proiectul a costat aproximativ 200 de mii de lei, bani alocaţi de autorităţile locale şi săteni, inclusiv unii stabiliţi peste hotare.

"Cu suportul consiliului local au fost votate pe parcursul acestor zece ani de zile surse financiare pentru unele materiale, căci lucrările, practic, toate s-au efectuat în bază de voluntariat. În prima etapă, au contribuit locuitorii satului", a declarat Ion Plămădeală, primarul satului Izbişte.

Muzeul este deschis de luni până vineri, iar intrarea este gratuită.

Lasă un comentariu