Muzeul din satul Cotova, Drochia, este singurul muzeu în aer liber din ţară

Muzeul Fermierului din satul Cotova, raionul Drochia, este tot mai atractiv pentru turişti. Este singurul muzeu amplasat în aer liber din Republica Moldova, unde putem găsi o colecţie inedită de căruţe vechi şi unelte meşterite chiar şi cu 200 de ani în urmă. De asemenea, putem descoperi cum prelucrau pământul şi păstrau roada strămoşii noştri.

''Cel mai primitiv stup de albine este acesta, e foarte interesant, este făcut dintr-un trunchi de copac. În interior e gol. Are 100 dacă nu chiar 170 sau 200 de ani", explică ghidul unui grup de elevi. 

Muzeul a fost deschis acum zece ani de către fermierul Petru Flocosu, din satul Cotova. Pasionat de istoria neamului, el a adunat cu multă grijă o colecţie de peste două mii de obiecte.

''În 2004 am fost la o stagiere în Statele Unite, am vizitat mai mulţi fermieri şi la toţi am văzut instrumentele vechi cu care au lucrat pamântul strămoşii lor. Se păstrează şi până în ziua de azi. Întorcându-mă, am zis de ce să nu facem şi noi un muzeu sub cerul liber şi am încercat să adunăm câte ceva", spune Petru Flocosu.

Deşi au sute de ani vechime, bărbatul are grijă ca uneltele să rămână funcţionale.

''E cam grea râşniţa. Cu ele făceau făină, crupe din porumb, din grâu. În ultima vreme se folosea pentru rafinarea zahărului, adică îl făcea ca praf", povesteşte fermierul.

De la înfiinţare, muzeul a fost vizitat de turişti din peste 20 de ţări, iar în fiecare an numărul vizitatorilor se dublează. Cel mai des, însă, aici vin studenţii şi elevii din Republica Moldova care spun că de fiecare dată reuşesc să vadă şi să afle ceva nou.

''Pentru prima dată vizitez acest muzeu, mi-au plăcut toate lucrurile pentru că au o vechime. Au un trecut istoric, sunt lucruri cu care au lucrat strămoşii noştri.''

''Mi-a plăcut băliuţa pentru copii, acolo unde băiau copii când erau mici. ''

''Unele exponate pentru prima dată le văd, nu aveam ideie pentru ce se folosesc.''

''Muzeul Fermierului deţine un şir de exponate, extrem de valoroase din punct de vedere a patrimoniului, sunt foarte bine păstrate, conservate. Unele dintre ele au fost cumpărate cu sume de bani extrem de mari. Ca de exemplu această brişcă, sau căruţă care valorează cât o maşină la mâna a doua", a menţionat Cristina Ţurcanu, specialist la Secţia Cultura din cadrul Consiliului Raional Drochia.

Muzeul Fermierului se află la o distanţă de 12 kilometri de oraşul Drochia şi la aproape 35 de kilometri de oraşul Soroca.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu