MUZEU ÎN AER LIBER. Peste 120 de statui sovietice sunt expuse în Ucraina

Cei care nu învaţă din istorie, sunt condamnaţi să o repete, spunea un filozof spaniol. Pentru a nu uita trecutul şi pentru a-i învăţa pe tineri istorie, un om de afaceri ucrainean a adunat zeci de monumente din perioada sovietică. Expoziţia în aer liber poartă numele de Muzeul Realismului Social.

Acum 2 ani, Ucraina a interzis simbolurile comuniste - inclusiv monumentele, placile comemorative şi cântecele - cu excepţia celor expuse în muzee. Olexandr Palariev s-a hotărât să strângă statuile din perioada sovietică. Ele sunt expuse într-un parc din satul Frumuşica-Nouă, o localitate ucraineană situată în apropierea graniţei cu ţara noastră.

''Erau multe astfel de monumente, ascunse prin tufişuri sau abandonate în parcuri sau poduri, în depozite sau pe după garduri. În 2 luni am strâns în jur de 30 sau 40 de statui.''

Cele mai multe îi reprezintă pe Lenin şi pe Stalin, dar sunt şi monumente ale altor lideri sovietici. Unele au fost vandalizate şi au avut nevoie de reparaţii. Vizitatorii cred că parcul le reaminteşte şi îi învaţă să-şi analizeze şi să-şi accepte istoria.

"Nu contează dacă regimul a fost bun sau rău, e vorba de amintirile noastre.''

"Chiar şi în sens negativ, tinerii trebuie să le cunoască, e vorba de istoria noastră. Să ştie cine ne-a condus ţara, cum au făcut asta şi de ce au fost daţi jos de la putere."
Palariev consideră muzeul o simplă atracţie turistică şi nu e nostalgic după perioada comunistă."

''12 membri ai familiei mele au fost deportaţi în Siberia. Dar nu au ajuns decât până în Kazahstan. După opt ani, doar o fată s-a mai întors. Care credeţi că e atitudinea mea faţă de regimul sovietic, în aceste condiţii'', a spus proprietarul muzeului, Olexandr Palarie.

Muzeul în aer liber are acum peste 120 de statui. Iar numărul lor este în continuă creştere: omul de afaceri primeşte destul de des oferte din partea unor întreprinderi sau localităţi să vină să preia monumente din era sovietică.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu