Muzeele germane își vor operele de artă înapoi. Lucrările confiscate de naziști urmează să fie răscumpărate

Muzeele germane se luptă încă să răscumpere sau să recupereze operele de artă confiscate de naziști și expuse în așa numita-expoziție de "artă degenerată", deschisă în urmă cu 80 de ani la München, relatează agerpres.ro.

Peste 600 de lucrări de artă aparținând unor artiști moderni precum Kandinsky, Nolde și Kirchner, jefuite de naziști din muzee și colecții din Germania, au fost incluse în respectiva expoziție, care și-a deschis porțile pe 19 iulie 1937.

Operele de artă au fost confiscate deoarece nu se conformau gusturilor lui Hitler, care vizau celebrarea mândriei de a fi german.

Obstacolele legale și prețurile extrem de ridicate, în cele mai multe cazuri, au împiedicat muzeele să recupereze operele de artă, împrăștiate în prezent prin toată lumea.

Prețul operelor de artă azi face "aproape imposibilă" recuperarea acestora, a declarat Antje Birthhelmer, de la Muzeul Von der Heydt din orașul Wuppertal, vestul Germaniei, de unde naziștii au confiscat circa 500 de lucrări din muzee.

La problemele întâmpinate de muzee în recuperarea operelor de artă se adaugă o lege care datează din timpul celui de-al treilea Reich, din 1938, care permitea naziștilor să confiște opere de artă și care se aplică și azi, deoarece nu a fost abrogată nici de aliați, nici de guvernul german de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu