Muntele Etna alunecă în Marea Mediterană. Peste 3 milioane de oameni sunt în pericol

Muntele Etna alunecă în Marea Mediterană, punându-i astfel în pericol pe locuitorii insulei Sicilia, rezultă dintr-un studiu realizat de vulcanologul John Murray, de la Open University.

Faimosul vulcan activ din Sicilia, alunecă cu viteza medie de 14 mm pe an, conform unor măsurători realizate între anii 2001 şi 2012, citează Agerpres studiul publicat în Live Science.

Vulcanologul John Murray şi colegii săi, au publicat un studiu în care avertizează asupra pericolului reprezentat de alunecarea muntelui Etna spre mare.

“Datele geologice indică faptul că astfel de fenomene de alunecare a munţilor vulcanici pot avea efecte devastatoare prin prăbuşirea unor versanţi întregi”, explică vulcanologul.

Conform datărilor cu izotopi de carbon, muntele Etna este activ de mii de ani. Prima sa erupţie confirmată, informează Institutul Smithsonian, s-a produs în jurul anului 6.000 î.Hr.

Murray şi echipa sa au înregistrat mişcările Etnei dintre erupţii, folosind datele adunate între 2001 şi 2012 de peste 100 de senzori GPS instalaţi pe pantele vulcanului. Aceşti senzori GPS au indicat că întregul vulcan alunecă spre mare cu o rată a deplasării care variază între 10 mm şi 17 mm, scrie libertatea.ro

Ultima eruptie a început în luna ianuarie a anului trecut și a durat mai multe luni. În martie 2017, Vulcanul Etna a erupt violent, rănind zece oameni. Printre victime se numără mai mulți turiști.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu