Muncitorii uzinelor Audi și BMW au intrat în grevă. Cer salarii mai mari și timp redus de muncă

Germania se confruntă cu un conflict de muncă între muncitorii din uzine și marii producători, care a fost declanșat de sindicatul IG Metall, cel care reprezintă interesele a aproape 4 milioane de salariați.

Industria auto este printre cele mai afectate de acest conflict, iar muncitorii uzinei Audi de la sediul central din Ingolstadt și salariații uzinelor BMW din Dingolfing, Landshut și Regensburg au întrerupt lucrul în așteptarea rezolvării acestuia, scrie automarket.ro.

Ca urmare a creșterii economice din ultimii 6 ani și a celei mai scăzute rate a șomajului din ultimii ani, sindicatul IG Metall solicită mărirea salariilor cu 6% pentru muncitorii din uzine și ingineri.

În plus, pentru prima oară după 30 de ani, sindicatul solicită reducerea programului de lucru săptămânal de la 35 de ore la 28 de ore pentru o perioadă de doi ani în cazul angajaților cu copii sau care au în îngrijire persoane în vârstă.

Pentru moment, contra-oferta venită din partea companiilor a fost mai modestă: mărirea salariului cu 2% și acordarea unui bonus de 200 de euro pentru primele 3 luni ale acestui an. În plus, companiile condiționează reducerea programului de lucru de posibilitatea ca alți angajați să lucreze temporar mai mult, pentru ca producția să nu fie afectată.

Negocierile dintre cele două părți vor continua în următoarele zile, însă până atunci sunt așteptate și alte greve sporadice la uzinele marilor constructori auto.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu