Muncă în condiţii sigure! Patronii, obligaţi să prevină emanarea agenţilor cancerigeni şi mutageni

Patronii vor fi obligaţi să-i protejeze pe angajaţi de expunerea la substanţele care pot provoca boli genetice sau cancer. Este vorba despre persoanele care activează în domeniul industriei, construcţiei şi agriculturii.
Măsurile de protecţie sunt expuse într-o hotărâre de guvern, care intră astăzi în vigoare.
Spre exemplu o femeie a spălat vase într-o încăpere friguroasă şi a utilizat zilnic, pentru desfundarea chiuvetei, sodă caustică, o substanţă chimică periculoasă pentru sănătate. În cei 24 de ani de muncă, angajatorul nu i-a cerut niciodată să facă examene medicale:
"M-am îmbolnăvit şi iată acum nu îmi dau nici grad de invaliditate. Mi-a făcut operaţie ginecologica şi mi-au tăiat şi o bucată din rinichi."
Autorităţile speră că asemenea cazuri vor fi evitate, după ce vor fi aplicate prevederile din Regulamentul Sanitar. Potrivit acestuia, angajatorii trebuie să prevină, în timpul procesului de producere, emanarea agenţilor cancerigeni şi mutageni.
Regulamentul sanitar mai obligă patronii să evalueze starea de sănătate a salariaţilor înainte de angajare, pe parcursul anului de muncă şi după o absență de trei luni de la serviciu.
"Este obligaţia angajatorului să trimită persoana la examenul medical prin fişa de solicitare a examenului, în care indică unde va lucra, în ce factori de risc, şi în ce condiţii.În urma examenului medical se stabileşte aptitudinea medicală pentru condiţiile concrete de muncă", a precizat Rodica Țabur, medic specializat în tratarea bolilor profesionale.
Anual, în vizorul autorităților ajung cel mult două cazuri de boli profesionale. Pentru comparaţie, în statele europene această cifră este de ordinul miilor.
"Cauza este o efectuare superficială a acestor examene medicale, lipsa specialiştilor bine instruiţi. De asemenea, deseori angajatorii nu prezentau tot contingentul de angajaţi care lucrează în condiţii de muncă nocive", a declarat Simion Zamfir, şeful Centrului Sănătate Ocupaţională.
În prezent, angajatorii nu sunt sancţionaţi contravenţional pentru expunerea salariaţilor la factori nocivi. Un proiect de lege, care prevede amenzi pentru astfel de abateri, este elaborat de Centrul Național de Sănătate Publică.
Social
- VOTAT! Vor fi aplicate PEDEPSE MAI ASPRE pentru violenţa în familie
- Cei mai creativi hoţi din Rusia. Cum s-au deghizat pentru a jefui o bancă de lângă Moscova
- Un tigru siberian a atacat automobilul în care se afla un cuplu. Ce pradă a preferat animalul (VIDEO)
- "Nu fi indiferent!" SPIA a organizat un flashmob pentru sensibilizarea populaţiei, în centrul Capitalei
- "E CA UN VIRUS MORTAL!" Îndemnul MAI către cetăţenii Republicii Moldova (VIDEO)
- Amenzi USTURĂTOARE pentru vânzătorii ambulanţi de peşte fără acte în regulă (FOTO)