Mulţii copii, puţine clase. Liceele din Capitală sunt suprasolicitate

Embed:

Puţine locuri în clasa întâi, dar foarte multe cereri. Este situaţia din majoritatea instituţiilor de învăţământ primar şi secundar din Capitală. În timp ce unii părinţi se îmbulzesc la liceele cu pretenţii, iar directorii sunt în căutarea soluţiilor pentru a-i admite pe toţi cei înscrişi, un număr mare de şcoli se confruntă cu un deficit de elevi.

În timp ce micuţii se grăbesc să devină elevi, directorii de şcoli şi licee sunt în căutarea soluţiilor pentru a face faţă numărului mare de solicitări. Spre exemplu, administraţia liceului "Miguel de Cervantes" din Capitală a înregistrat, în numai două săptămâni, 90 de cereri.

"În primul rând, suntem obligaţi să îi înmatriculăm pe cei care locuiesc în sectorul instituţiei de învăţământ. Ne străduim ca numărul de fete şi băieţi să fie egal", a declarat Ala Iliev, director liceul "Miguel de Cervantes".

Situaţia este similară şi la instituţiile de învăţământ cu profil artistic, unde recepţionarea cererilor a început în martie. La liceul "Mihai Viteazul" au fost înregistrate 146 de cereri.

"Trebuie să înmatriculăm trei clase, adică 90 de copii, plus minus, dar 146 în trei clase noi nu îi putem lua, pentru că în primul rând, nu dispunem de acest spaţiu", a explicat Nelly Berezovschi, director liceul "Mihai Viteazul".

Şefa direcţiei municipale de învăţământ, Tatiana Tverdohleb, susţine că situaţia se crează din cauza suprasolicitării unor instituţii. "Noi avem blocuri ale şcolilor necompletate, pe anumite sectoare, şi se formează alte instituţii supracompletate sau cu schimbul doi. Este în creştere interesul faţă de profiluri, în plus, a apărut şi interesul faţă de sport", a precizat aceasta.

În acest an, în instituţiile de învăţământ din municipiul Chişinău urmează să fie înscrişi în clasa întâi aproape şapte mii de copii.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu