Mulți eroi după război. PAS a decis abia acum să sensibilizeze problemele din grădiniţele Capitalei

Embed:

Se arată îngrijoraţi de probleme şi critică instituţiile statului doar după ce liderii lor politici pleacă de la guvernare. De aşa un comportament dau dovadă membrii şi simpatizanţii partidului Maiei Sandu, care au decis abia acum să sensibilizeze probleme, vechi de zeci de ani, din grădiniţele Capitalei.

Asta chiar dacă liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, a fost şefă la educaţie timp de trei ani şi nu a depus niciun efort pentru a soluţiona problemele invocate. Simpatizanţii formaţiunii PAS au organizat un protest prin care s-au arătat nemulţumiţi de situaţia sanitară din instituţiile preşcolare şi că părinţii sunt obligaţi să cumpere personal produsele igienice.

Se prefac că vad problemele doar după ce liderii lor politici pleacă de la guvernare. E vorba și despre un grup de membri și simpatizanți ai partidului Maiei Sandu, care au decis abia acum să sensibilizeze o problemă existentă de mulți ani în grădinițile din Capitală.

Mai mult, s-au decis să protesteze nu doar în fața Primăriei municipiului Chișinău, dar și la ministerul Educației, condus mai mulți ani de liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu și care nu a mișcat atunci niciun deget pentru a rezolva această problemă. Protestatarii sunt nemulţumite că în grădiniţe lipsesc produsele igienice, iar pentru procurarea lor, părinţii trebuie să scoată bani din buzunar.

Organizatorii flash-mob-ului s-au adunat înițial în fața Primăriei Capitalei având cu ele o tortă din hârtie igienică, dar și fotografii ce ilustrează starea blocurilor sanitare din instituțiile preșcolare. Mamele sunt nemulțumite că în bugetele grădinițelor nu se regăsesc bani pentru procurarea produselor igienice, dar recunosc că problema e foarte veche.

"Problema persistă din anul 1986 de când nu au mai fost schimbate normativele. Noi tindem spre o republică europeană, dar avem niște normative sovietice. De 31 de ani nu au fost schimbate normativele."

Mamele recunosc că această problemă există de zeci de ani, inclusiv în perioada când Maia Sandu era în fotoliu de ministru al Educației.

"Eu personal m-am întâlnit cu această problemă acum patru ani cred eu, atunci când fiica mea care acum este în clasa întâi a mers la grădiniță. Îmi amintesc bine că prima mea ciocnire cu colectarea de bani a început anume cu hârtia igienică."

"Problema a fost pe timpul la toți miniștri nu doar la Maia Sandu și nu doar precedenții care au mai fost. Problema cred că ține din anii 90."

În replică reprezentanții direcției municipale Educație afirmă că directorii instituțiilor preșcolare sunt responsabili de achiziționarea produselor igienice.

"Instituțiile de învățământ când au anumite necesități fac solicitări de produse sau de servicii, în funcție de necesitatea instituției. În lista acestor solicitări nu a fost niciodată hârtie igienică", a spus vicedirectorul DGETS, Viorica Negrei. 

Ulterior, cele zece protestatare au mers la ministerul Educației. În fața lor a ieșit reprezentantul ministerului, care a menționat că, deși organizatorii manifestației au încercat să politizeze evenimentul, ministerul va face totul pentru a soluționa problema.

"Mie îmi pare foarte rău că în ultima perioadă dumneavoastră și cei care sunteți reprezentanți ai unei formațiuni politice, politizați toate subiectele. Lucrurile oricum se schimbă. Ar fi ideal dacă noi am putea să rezolvăm problemele care nu s-au rezolvat în 20-25 de ani. Niciodată nu ne temem să mergem în dialog cu părinții. Noi trebuie să avem un dialog constructiv și de la instituție la instituție să încercăm să rezolvăm situația", a spus şeful direcţiei învăţământ preuniversitar, Valentin Crudu.

Maia Sandu nu a răspuns la telefon pentru a explica de ce nu a soluționat această problemă în perioada în care a fost ministru al Educației.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu