Mulți bănuiți, puțini acuzați. După șase ani, dosarul "7 aprilie" rămâne nesoluționat

Embed:

Mii de persoane au fost audiate în cadrul investigaţiilor privind evenimentele din aprilie 2009. Printre acestea se numără foşti şi actuali demnitari, politicieni şi funcţionari din structurile de forţă.

Potrivit datelor Ministerului de Interne, sute de poliţişti au fost anchetaţi în cazul 7 aprilie. Doar unul dintre ei, Ion Perju, a fost învinuit că ar fi pricinuit moartea unui protestatar, mai exact a tânărului Valeriu Boboc, găsit mort în Centrul capitalei.

Perju a fost acuzat de exces de putere şi vătămare corporală gravă. În decembrie 2013, însă fostul inspector al Poliției Criminale, bănuit că i-a aplicat lovitura fatală lui Valeriu Boboc în timpul protestelor, a fost achitat. Sentința a fost pronunțată de Judecătoria Buiucani.

De-a lungul anchetei, el s-a declarat nevinovat şi a susţinut că este victima unei înscenări.

Şi doi procurori din sectorul Buiucani au fost sancţionaţi cu mustrare aspră şi retrogradare profesională în cazul 7 aprilie.

De asemenea, câțiva magistrați care au judecat protestatarii în comisariate nu mai pot îmbrăca mantia de magistrat, fiind acuzaţi că ar fi încălcat Constituţia şi Codul de Procedură Penală.

În dosarul  "7 aprilie" apare și numele cunoscutului blogger din Federaţia Rusă, Eduard Baghirov.

El a fost suspectat de implicare în organizarea dezordinilor în masă. Baghirov a evadat din arest la domiciliu și a fugit în Federația Rusă, prin regiunea transnistreană. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu