Multe şi flămânde. Animalele sălbatice care fac ravagii pe ogoarele fermierilor din Căuşeni (VIDEO)

Embed:

Zeci de terenuri agricole din raionul Căuşeni sunt distruse de mistreţi în căutare de hrană. Fermierii sunt disperaţi: câţiva dintre ei au renunţat să-şi mai lucreze pământurile. Pagubele provocate de porcii sălbatici se ridică la peste un milion de lei.

Igor Ceban din satul Copanca şi-a abandonat trei hectare de porumb din cauza porcilor. El dă vina pe un antreprenor din zonă care a luat în arendă peste 150 hectare de pădure şi ar înmulţi mistreţii: "M-am întâlnit cu lucrători de la firma aceasta. Ei mi-au spus aşa: Puneți-vă gard, dar dacă am trei hectare aici, trei acolo, câte hectare de gard mie îmi trebuie?"

Localnicii luptă cum pot cu porcii sălbatici. "Noaptea merg cu mașina și includ muzica la volum maxim ca să îi sperii", a spus unul din ei. 

Primarii celor două sate, Copanca şi Grădiniţa, în care mistreţii se simt ca la ei acasă, spun că problema a apărut încă acum 10 ani. Aceştia acuză Agenţia Moldsilva de faptul că dă pădurile în arendă, iar beneficiarii sunt interesaţi ca numărul porcilor sălbatici să fie cât mai mare.

"Această firmă plătește pentru arendă peste 60 de mii de lei, dar pagubele sunt de milioane", a opinat primarul satului Copanca Afanasie Cuţari.

"E clar că ei caută hrană, cum se termină hrana în pădure, ei ies pe câmpuri și ne nimicesc plantațiile", este părerea primarului satului Grădiniţa Anatolie Vlas.

Reprezentanţii Moldsilva resping acuzaţiile şi sar în apărarea antreprenorului.

"Acest agent economic care arendează o suprafaţă de pădure în scopuri cinergetice o arendează perfect legal. Duce o luptă puternică cu braconajul. Nu văd din ce motiv ar putea să fie ei atât de negativi faţă de el", a comentat un angajat al agenţiei, Lilian Braşoveanu.

Agenţia teritorială a Inspectoratului Ecologic de Stat din Căuşeni a creat o comisie care va examina situaţia şi va stabili suma prejudiciului. Potrivit legii, amenda pentru vânatul ilegal al mistreţilor se ridică până la 5.000 de lei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu