Multă agitaţie în serele de flori din nordul ţării. A venit luna care aduce VENITURI SUBSTANŢIALE

Embed:

Horticultorii au pregătit, pentru 8 Martie, mii de ghivece pe care le vor trimite în florăriile şi pieţele din Bălţi şi Chişinău. Proprietarii serelor şi comercianţii speră că florile vor aduce nu doar zâmbete pe feţele femeilor, dar şi mai mulţi bani, întrucât luna martie este cea mai profitabilă din an. 

Zinaida Bazi din satul Sângereii Noi, raionul Sângerei, a transformat pasiunea pentru flori într-o afacere. Femeia munceşte de mai bine de 20 de ani printre flori: "Fiecare floricică trebuie să o iei în mână, să o pliveşti, să ai grijă".

Pentru 8 Martie s-a muncit mai bine de jumătate de an în sera de o sută de metri pătraţi. De Ziua Femeii, s-au pregătit peste 6.000 de ghivece cu zambile, primule multicolore şi cyclamene. Preţul acestora variază între 30 şi 100 de lei.

Crescătorii de flori spun că preţul acestora rămâne neschimbat, chiar dacă s-au majorat cu 10 la sută cheltuielile pentru creşterea şi întreţinerea plantelor.

Totuşi, florarii spun că, în anii precedenţi, aveau mai multe flori. Din cauza majorării tarifelor pentru energia electrică şi concurenţei mari, sunt nevoiţi să renunţe la unele specii.

"Aduc mult din altă parte, din Olanda. Şi mulți se dezamăgesc, lasă lucru. Dar eu nu-l las, mie îmi place. În sat sunt vreo cinci care au renunţat, dar încă vreo 20 sunt care cresc", a spus Zinaida  Bazi. 

O altă problemă cu care se confruntă producătorii din nordul ţării este lipsa pieţii de desfacere. Primăria oraşului Bălţi nu le-a oferit, în acest an, autorizaţie pentru comerţul cu flori. Din acest motiv, oamenii le vând pe străzi, iar poliţiştii le aplică amenzi.

Autorităţile din Bălţi nu au fost de găsit pentru a spune de ce nu le permit florarilor să-şi vândă marfa în pieţe.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu