Moţpan acuză fosta guvernare de predarea profesorilor turci pe mâna autorităţilor de la Ankara

Embed:

Fiecare cu adevărul lui. Președintele comisiei parlamentare, care a investigat legalitatea îndepărtării celor șapte cetățeni de pe teritoriul Republicii Moldova, a prezentat propriile concluzii ale anchetei. Chiril Moțpan declară că vinovată de predarea străinilor pe mâna autorităților de la Ankara se face fosta guvernare. Deputatul PPDA, însă, afirmă că nu știe nimic despre rolul președintelui Dodon în filmul expulzărilor. Asta deși presa a scris că în acest fel șeful statului a plătit guvernului turc pentru reparația Președinției.

Deputatul PPDA, Chiril Moţpan, a declarat că, în urma audierelor făcute, Vasile Botnari, fostul şef al Serviciului de Informaţie şi Securitate şi-a asumat responsabilitatea celor întâmplate.

"Domnul Botnari, aşa cum am spus, şi-a asumat toată responsabilitatea, fără a recunoaşte sau nu că a primit indicaţii şi este absolut logic la momentul acelor audieri. Nu îmi dau seama de ce domnul Botnari riscă cu propria libertate", a declarat deputatul PPDA, Chiril Moţpan. 

Moţpan a precizat că Botnari a fost dirijat de democrați. Întrebat de ce PDM ar fi interesat de înlăturarea cetățenilor turci de pe teritoriul țării, deputatul a recunoscut că nu știe.

"- De ce democraţii ar fi vrut să facă acest lucru, să participe la expulzarea cetăţenilor turci, care ar fi fost interesul lor, ce ar fi primit ei în schimb?
- Dacă aş fi avut acum răspunsul, vi-l spuneam imediat, dar rămâne să demonstreze implicarea sau nu a unor persoane pe care le-am numit, în acest caz, ancheta penală", a spus Chiril Moţpan. 

Dacă anul trecut PAS și PPDA declara că Președinția este reparată pe banii turcilor oferiți pentru expulzarea celor șapte cetățeni, astăzi, Chiril Moțpan a schimbat macazul.

"La acest moment, nu avem nicio dovadă că ar fi fost implicată Preşedinţia. Încă o dată repet, nu am niciun interes să apăr pe cineva. Dacă se întâmplă, descoperim pe parcursul, care încă se va desfăşura că este implicat preşedintele Dodon, primul voi fi care voi cere", a menţionat Moţpan. 

Fostul șef al SIS, Vasile Botnari nu a fost de găsit la telefon pentru a comenta situaţia.

Deputatul democrat Alexandru Jizdan, care a participat la audieri, a precizat că astăzi Chiril Moțpan nu a făcut decât să prezinte propriile concluzii. Potrivit lui, declarațiile deputatului PPDA nu coincid cu cele discutate în cadrul audierilor.

Anterior, deputatul PSRM, Oleg Savva, a declarat că angajații liceelor moldo-turce au fost îndepărtați cu respectarea procedurilor de rigoare. Amintim că acum un an, șapte cetățeni turci au fost declaraţi indezirabili şi îndepărtaţi din ţara noastră. Atunci, autoritățile au declarat că aceștia sunt supectați de legături cu o grupare islamistă.

Lasă un comentariu