Motivul pentru care tinerii medici şi farmacişti au ales să își facă o carieră la sate

Embed:
Peste 1200 de medici şi farmacişti începători au ales, anul trecut, să profeseze meseria nobilă departe de Chişinău. Tinerii specialişti au mers să lucreze în centrele raionale şi la sate, după ce indemnizaţia unică acordată de Guvern a crescut, dar şi datorită îmbunătăţirii condiţiilor de muncă în spitalele din teritoriu.

Olga Catraveţ, în vârstă de 30 de ani, a ales să-şi construiască o carieră de succes la Spitalul din Căuşeni, acolo de unde este originară. Proaspătul medic ORL va primi la sfârşitul lunii aprilie prima tranşă din indemnizaţia totală de 45 de mii de lei.

"Sunt foarte importante pentru că un medic care a studiat zece ani facultatea, nu prea are bază şi ca o treaptă, ca un început este binevenită. Plus salariul din anul curent, s-a mărit considerabil", a spus Olga Catraveţ, medic ORL Spitalul Raional Căuşeni.

Şefii de spitale spun că eforturile Guvernului vor rezolva treptat problema lipse medicilor la sate şi în centrele raionale.

"Pentru noi este un succes şi o bucurie foarte mare pentru că în ultimii ani avem opt persoane, opt medici angajaţi cu diferite profesii", a declarat Alexandru Cojocaru, director Spitalul Raional din Căuşeni.

Indemnizaţia unică majorată a adus şi forţe noi de muncă şi la Spitalul din Orhei.

"Clar că în Capitală sunt mai multe oportunităţi dar cred că o experienţă mai bună capăt aici în raioane", a zis Ecaterina Cazacu, medic obstretician ginecolog Spitalul Raional Orhei.

"Foarte des conlucrăm cu Centrul Mamei şi al Copilului şi conlucrăm la maxim, facem tot binele pentru copii. 30 de mii ştiu că a fost precedent de noi, dar acum noi cel puţin 45 de mii", a zis Galina Baleanu, medic neonatolog Spitalul Raional Orhei.

"Ar fi bine să continuie şi nu doar majorarea de indemnizaţii dar şi subsidii ce ţin de cazare, eu fiind din alt oraş, stau în chirie", a zis Nadejda Calarași, medic anesteziolog reanimatolog. 

"La sigur că schimbări vor fi şi în mărimea indemnizaţiei deoarece an de an se fac modificări la cadrul legislativ deci urmează ca în continuare această sumă să fie revăzută", a menționat Tatiana Zatîc, şef Direcția politici în domeniul asistenței medicale primare, urgente și comunitare.

În 2018, Guvernul a acordat anul trecut indemnizaţii unice medicilor şi farmaciştilor începători în valoare totală de peste 13 milioane de lei.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu