MOTIVUL pentru care Carpov şi Ştanski au ieşit separat în faţa jurnaliştilor (VIDEO)

Embed:

Reprezentanţii politici ai Chişinăului şi Tiraspolului, Eugen Carpov şi Nina Ştanski, s-au  întâlnit, astăzi, pentru a discuta despre problema fermierilor din Dubăsari, care nu au acces la propriile terenuri agricole. După discuţii, cei doi oficiali au ieşit separat în faţa jurnaliştilor, ci nu împreună ca de obicei.

Nina Ştanski a declarat jurnaliştilor despre motivele acestei acţiuni.

"La aceste negocieri se dicută în limba rusă şi sunt şi traducători. Eu nu cunosc foarte bine limba română şi de aceea i-am solicitat domnului Carpov să vorbească în rusă cu jurnaliştii. Când se vorbeşte în rusă, discuţiile pot fi mai corecte, mai obiective. Părerile pot fi mai clare. Cererea noastră nu a fost acceptată şi de aceea nu am ieşit împreună la declaraţii", a spus şeful departamentului de externe de la Tiraspol, Nina Ştanski.

Referitor la problemele fermierilor, Eugen Carpov a menţionat că nu au fost făcuţi paşi mari în soluţionarea conflictului.

"Sunt mai multe aspecte tehnice. Detaliile în proporţie de 50 la sută le-am convenit, mai ramân elemente de principiu. Este vorba despre dreptul de proprietate a pământului. Dacă până în 2006 fermierii puteau prezenta depturi de proprietate a pământului, acum din partea Tiraspolului se cere semnarea unor contracte de arendă. Se încearcă schimbarea unor detalii juridice", a declarat vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov.

De cealaltă parte, Nina Ştanski a confirmat că discuţiile nu au un caracter constructiv.

"Am informat şi fermierii şi partea moldovenească despre faptul ca fermierii să facă la Dubăsari contracte de arendă. Chişinăul interzice acest lucru. Noi am mers în preîntâmpinare, credem că se va da dovadă de pragmatism. Experţii lucreză la documentul care conţine 12 puncte, 7 au fost negociate. Discuţiile nu au un caracter constructiv. Deocamdată fermierii se vor folosi de acele mecanisme pe care le oferă partea transnistreană", a precizat Ştanski.

În schimb, cei doi oficiali au declarat că cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului vor putea călători fără probleme de sărbătorile pascale.

Amintim că şi la ultima întrevedere au existat scântei între vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, şi şeful departamentului de Externe din stânga Nistrului, Nina Ştanski, la ieşirea din sediul misiunii OSCE de la Chişinău. Cei doi oficiali au declarat după negocieri că au fost vociferate păreri împărţite şi nu s-a ajuns la un numitor comun pe anumite subiecte.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu