MOTIVUL ABSURD pentru care, zilnic, zeci de copii dintr-un sat din Făleşti merg pe jos trei kilometri

Embed:

Drum lung şi anevoios pentru cunoştinţe. 20 de copii din satul Ţapoc, raionul Făleşti, parcurg, pe jos, în fiecare zi aproape trei kilometri pentru a ajunge la şcoala şi grădiniţa din localitatea vecină. Autorităţile locale au şi un motiv pentru care nu pot oferi un microbuz care să-i transporte pe copii - drumul prost.

Copiii din satul Ţapoc spun că s-au obişnuit cu această situaţie, chiar dacă uneori înfruntă vremea rea ca să ajungă la ore:

"Nouă ani mergem aşa. Cel mai greu este să urcăm acel deal. Ajungem la şcoală uzi şi tremurând de frig, dar nu avem de ales."

"Mergem prin câmp şi, desigur, ne murdărim încălţămintea."

"Copiii ies din casă la ora 07:00. Uneori e vânt puternic sau plouă, iar ei ajung la şcoală uzi, alteori întârzie", a spus un părinte.

Localnicii spun că în unele situaţii transportul este indispensabil.

"Anul trecut, copilul vecinei a făcut febră la şcoală. A trebuit să mergem să-l luăm. Am ajuns cu greu din cauza zăpezii", a spus o localnică.

Potrivit regulamentului ministerului Educaţiei, transportul este asigurat pentru localităţile aflate la o distanţă mai mare de 3 kilometri de instituţiile de învăţământ.

"Autobuzul îi transortă pe cei care locuiesc la o distanţă mai mare de trei kilometri de şcoală. Acei copii merg cu autobuzul, iar aceştia au mers mereu pe jos", spune profesoara de la gimnaziul Popovca, Lidia Dziușcovscaia. 

Pe jos merg şi micuţii care frecventează grădiniţa din localitatea vecină.

"Pe cei mai mici îi ducem în braţe. Este un microbuz, dar nu aparţine statului. Proprietarul nu vrea să ni-l dea", a spus mama unui copil. 

Drumul înfundat, care este impracticabil pe vreme rea, este motivul pentru care şcoala din satul Popovca nu poate să-i asigure pe copii cu un microbuz pentru a ajunge la lecţii.

"Nu o să mai pot urca acel deal dacă îl cobor. Nimeni nu vrea să meargă pe acolo când e vreme rea şi mai ales cu doi, trei copii", a spus șoferul. 

Primarul din satul Ţapoc nu a răspuns la telefon pentru a explica ce soluţii există pentru elevii şi copiii din localitate.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu