Moţiunea împotriva lui Ciocoi, BLOCATĂ. Cine sunt deputaţii care au votat ca aceasta să NU fie inclusă pe ordinea de zi

Embed:

Moţiunea simplă împotriva ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi, nu va fi examinată astăzi de către deputaţi. Socialiştii şi democraţii Dumitru Diacov şi Monica Babuc au votat împotrivă ca moţiunea să fie inclusă în ordinea de zi, susţin deputaţii PPDA. Asta deşi proiectul avea iniţial avizul Comisiei Juridice a Parlamentului. Zinaida Greceanîi nici nu a pus la vot propunerea, deşi preşedintele fracţiunii PPDA a insistat ca moţiunea să fie introdusă în ordinea de zi.

"Noi înţelegem că există nişte înţelegeri. Este interesul personal al dlui Diacov, dar haideţi să respectăm regulamentul", a menţionat Alexandru Slusari, preşedintele fracţiunii PPDA.

"Eu îl rog pe domnul Slusari, când vorbeşte să se mai gândească. Şi când pronunţă un nume toţi să vină cu argumente. Ne-aţi deprins deja cu treaba asta că vorbiţi tot ce vă trece prin cap. Dar în caz de ceva doamna preşedinte mă adresez cu rugămintea să cumăpraţi nişte căşti de siguranţă când îi daţi cuvântul domnului Slusari şi el … Noi punem căştile şi atunci poate să vorbească jumătate de oră", a declarat Dumitru Diacov, liderul fracţiuni PDM.

Monica Babuc, care ar fi votat împotrivă la Biroul Permanent, nu a răspuns la telefon pentru comentarii.


"Biroul Permanent, ieri, cu majoritatea voturilor, nu a admis în procedura legislativă moţiunea simplă. De aceea, eu nu voi supune votului această chestiune pe ordinea de zi", a subliniat preşedintele Parlamentului.

"Noi vrem să înţelegem, toţi deputaţii aici, în plen, care sunt obiecţiile, pentru că noi, la Biroul permanent, aşa şi nu le-am aflat privind respingerea moţiunii şi invitarea dlui ministru de Externe aici, în plen. Simplu. Eu înţeleg că sunt mulţi specialişti în a scrie moţiuni, nouă ni se impută de fiecare dată că nou nu ştim a scrie moţiuni, să vină cineva şi să ne prezinte argumentele: de ce această moţiune nu poate fi pusă în discuţie", a menţionat Igor Grosu, preşedintele fracţiunii PAS.

"Atât moţiunea simplă, cât şi moţiunea de centură sunt instrumente constituţionale, prevăzute de Constituţie. Nu poate Biroul permanent sau Direcţia Juridică să golească de conţinut prevederile constituţionale. Moţiunile se includ în agenda Parlamentului, se dezbat şi se supun votului. Dacă nu se susţine, nu se susţine, dacă se susţine, înseamnă că ele produc efectele corespunzătoare. Dar este inadmisibil ca o majoritate parlamentară să golească de conţinut prevederi constituţionale", a precizat Sergiu Litvinenco, deputat PAS.

"Îmi pare rău, dar nu avem o majoritate parlamentară", a punctat preşedintele Parlamentului.

Democraţii îi apără pe Aureliu Ciocoi după declaraţiile sale scandaloase, prin care acesta a lăsat să se înţeleagă că vinovat de izbucnirea conflictului armat de la Nistru s-ar face "Frontul Popular", iar Rusia ar fi oprit conflictul armat de la Nistru. După audierea ministrului în cadrul fracţiunii, democraţii au decis să nu voteze moţiunea. Deputaţii din PPDA cred că între PSRM şi PDM există o înţelegere.

"Refuzul contrar prevederilor constituţionale şi argumentul Parlamentului a survenit în urma unui joc, împărţeală de funcţii, ambasadori, inclusiv în cadrul Ministerului de Externe", a declarat deputatul PPDA, Dinu Plângău. 

PDM a fost dur criticat în ultimele zile din cauza întâlnirii de la Parlament cu socialiştii şi liderul lor informal, Igor Dodon, pe care democraţii îi acuzau anul trecut de trădare.

"Am auzit o noutate extraordinară astăzi dimineaţă. Mi-au spus că Dodon, împreună cu familia sa, pentru prima dată au dormit la ei acasă, au dormit în Ambasada Federaţiei Ruse astă noapte. Cei care vorbesc în fiecare zi despre patriotism, despre Ştefan cel Mare, cum vorbeşte Igor Dodon în fiecare zi, sunt cei mai mari trădători", declara în iunie 2019, actualul preşedinte al PDM Pavel Filip. 

 

loading...

Lasă un comentariu