Moţiune de cenzură împotriva Guvernului. Raportul lui Pavel Filip în faţa deputaţilor

Embed:

Astăzi, în Parlament este dezbătută moţiunea de cenzură împotriva Guvernului.

Aceasta a fost iniţiată săptămâna trecută de socialişti, care au făcut alianţă cu deputaţii liberal-democraţi şi câţiva comunişti

Pavel Filip a prezentat raportul Guvernului în faţa deputaţilor.

"Ziua de azi începe cu o victorie pentru Republica Moldova şi pentru Guvernul pe care îl reprezint. Vreau să anunţ cu bucurie că Moldova are un acord cu FMI asta ar însemna că la nivel de echipă a experţilor s-a ajuns la o întelegere comună. Vreau să aduc mulţumiri colegilor mei, preşedintelui comisiei Buget şi Finanţe dar şi domnului Preşedinte al Parlamentului.

La jumătate de an, acest Guvern se confruntă cu prima moţiune, nu este o surpriză, este o moţiune prevestită de seria de moţiuni simple. Am însă toate argumentele pentru a combate această cenzură şi a o considera un exerciţiu demagogic. Pentru Guvern, dezbaterea este un bun prilej pentru a prezenta în faţa ţării rezultatele de 6 luni de guvernare. S-a muncit în această perioadă şi voi folosi această ocazie pentru a prezenta activitatea noastră.

Acum 6 luni Moldova se aflat într-o situaţie dificilă. Am pus Moldova pe drumul cel bun, iar ţara am preluat-o chiar din mâinile PLDM. Nu întâmplător prioritatea noastră numărul unu a fost asigurarea stabilităţii şi liniştii în ţară.

O ţară nu poate fi guvernată din stradă sau dinafara ţării.

Care este tema principală a moţiunii, o chemare disperată la haos, instabilitate şi alegeri anticipate, pentru că se tem de progresele pe care Guvernarea le-a făcut. Pentru că din toamnă ar putea fi deblocate relaţiile externe. Pentru că am început curăţenia în sectorul bancar.

Am un mesaj categoric pentru ei şi stăpânii lor: Nu ne oprim, mergem până la capăt chiar dacă ne veţi ţine în moţiuni. Am început nu întâmplător cu aceste precizări pentru că o parte din acei care ascultă nu au posibilitatea de a citi moţiunea.

Una dintre preocupările noastre a fost să reechilibrăm economic ţara. Scăderea economică a fost oprita iar PIB-ul a cresut  față de primul trimestru din 2015 cu 0,8%. Pe de altă parte, ne-am angajat în refacerea legăturilor cu partenerii de dezvoltare. Nu sunt vorbe, sunt fapte şi legi adopate, strategii implimentate.

Am redus cu 25% numărul actelor permisive și avem ambiția să mai tăiem încă 25%.

Vreau să mă refer acum la ceea ce a făcut acest Guvern şi să resping acuzaţiile aduse de opoziţie pentru că adevărul este cel mai bun. Pensiile au fost indexate cu aproximativ 10 procente. Preocuparea noastră este nu doar să le creştem ci să le reformăm sistemul.

Guvernul s-a ocupat activ de capitolul asistenţă socială. Reducerea tarifelor la energie cu peste 10 procente, introducerea pâinii sociale la "Franzeluţa", creşterea numărului de servicii medicale gratuite.

Nu sunt deacord cu teza că mediul de afaceri a fost împovărat în ultimile 6 luni, dimpotrivă arată dorinţa noastră de a-l sprijini. Sunt sigur că rezultatele vor veni în curând.

Este adevărat că există o întârziere în bugetul de stat, am folosit aceste 6 luni de zile pentru discuţii cu partenerii externi.

Vom avea un buget aprobat pentru 2016, dar să nu uitaţi voi rolul vostru.

Prim-ministrul respinge teza statului captiv din moțiunea de cenzură: 

Se vorbeşte  despre statul captiv, ceea ce nu se explică e că în acest stat au loc cele mai importante reforme din ultimii ani. Sunt lucruri asumate în cadrul foii de parcurs , agenda care acum este îndeplinită.

Dumneavoastră, celor din opoziţie va plac doar epitetele ţări, nu şi cifrele concrete. Aţi uitat că dezastrul de la BEM a început că când această era în mâinile oamenilor de la PLDM? Credeţi că dacă v-aţi ascuns după socialişti nu vi se aud urechile? Vreţi să mai povestesc despre captivitate? Ori despre hoţiile de nedescris descoperite la MAI?  Despre toate acestea trebuie să se pronunţe cei în drept însă însă strict politic ar trebui să va fie ruşine să vorbiţi despre captivitatea statului. Resping categoric modul în care opoziţia prezintă.

Avem obiective economice conrete, iar aceste obiective vor fi atinse. Am avut deja o misiune de evaluare, şi avem şi o înţelegere la nivel de experţi. Vrem normalitate, normalitate care e bună pentru ţară dar care se pare că nu e bună pentru opoziţie. Se pare că scopul cenzurii este de a aduna cât mai multe acuzaţii. Aştept de la opoziţie soluţii concrete şi constructive, nu epitete aşa cum se conţin în această moţiune.

Lucrăm asupra întăririi sistemului bancar. Resping manipularea prin care se pun în spinare acestui Guvern problemele legate de furtul miliardului. Guvernul şi-a respectat promisiunea de a afişa sumele dispărute din fraudele bancare. 

Peste 500 milioane de lei au fost recuperaţi. Organele de anchetă au pus sub sechestru peste 200 milioane de lei. 

Când este vorba de BEM nu pot să nu constat cinismul acestei cenzuri faţă de unii care au contribuit la jaful din BEM. 

Misiunea unui Guvern este una foarte clară, să asigure stabilitate şi bunăstarea pentru oameni, anume acest lucru ni l-am propus şi facem zi de zi. Asta şi facem . Asta şi a început să deranjeze opoziţia precum şi faptul că avem stabilitate şi că lucrurile pot fi stabile pe termen lung. Este foarte clar motivul este pur şi simplu de a demite Guvernul pentru a crea o instabilitate pentru că probabil asta şi va place.

Solicit undă verde parlamentului ca activitatea acestui Guvern să continue".

Deasemenea, în timpul sesiunii de întrebări Pavel Filip a mai adăugat:

"Sunt conştient de situaţia Republicii Moldova atunci când am ajuns la guvernare, deasemnea sunt conştienţi şi miniştri. Am văzut că avem o susţinere şi ne-am asumat această responsabilitate, cine se face vinovat ne va da răspuns organele de anchetă.

Este foarte important să ne mişcăm în 3 direcţii: să facem tot posibilislul pentru a recupera cât mai mult din această fraudă bancară, să aşteptăm şi raportul companiei de investigaţie Kroll că să putem recupera şi activele, este foarte important ca investigaţia să continue în acest sens şi să fie aduse toate persoanele implicate pe scaunul acuzaţilor, nu mai puţin important e să aducem un cadrul legal pentru fortificarea pieţii ca astfel de furturi să nu se repete.

Cât ţine de trecerea la datorie publică, guvernul este responsabil de acesta. Dar dacă aveţi alte soluţii de ce nu le spuneţi? Odată ce se critică şi nu se propune înseamnă că e populism sau critică neconstructivă. 

Să nu mai veniţi cu minciuni în acest sens, pentru că nu toată această datorie va fi pusă pe umerii cetăţenilor. 

Am toată siguranţa că în aşa mod cum derulează anchetă acum vom avea posibilitatea să întoarcem o suma cât mai mare din acesta datorie.

Am votat pentru acordarea creditului de urgenţă şi cred că am făcut corect pentru că nu puteam să las miile de cetăţeni să nu îşi poată lua depozitele de la aceste bănci, în cel mai rău caz nu a fost admis un haos care putea fi fără de margini pentru Republica Moldova", a spus prim-ministru.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu