Moscova protestează din nou: Peste 50.000 de oameni sunt aşteptaţi azi la manifestaţii

Embed:

Opoziţia rusă îşi continuă şirul de manifestaţii de contestare a rezultatelor alegerilor din 4 decembrie. Astăzi, la Moscova, aproape 50 de mii de persoane sunt aşteptate să protesteeze. Oamenii ies în stradă să ceară organizarea de noi alegeri parlamentare, susţinând că ultimele alegeri au fost câştigate de Partidul Rusia Unită prin fraudare.

Printre organizatorii protestului de astăzi se află lideri ai opoziţiei, printre care Alexei Navalni, Boris Nemţov, Garry Kasparov, dar şi fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov.

Pe YouTube au fost postate o serie de filmuleţe în care oameni cu statut social diferit militează pentru un scrutin electoral corect şi îşi motivează decizia de a participa, astăzi, la protest.

Rezultatul final al scrutinului din 4 decembrie a arătat că partidul de guvernământ "Rusia Unită" a obţinut 49,32 la sută din sufragii şi o majoritate absolută de 238 de mandate din totalul de 450 din Duma de Stat. Opoziţia contestă, însă, acest rezultat. Imediat după alegeri, la Moscova, dar şi în alte oraşe mari ale Rusiei au fost organizate proteste de amploare.

SUA, prin vocea Secretarul de Stat, Hillary Clinton, a declarat că scrutinul nu a fost nici liber şi nici corect. Acest lucru i-a supărat pe oficialii de la Kremlin. Premierul Vladimir Putin a acuzat-o pe şefa diplomaţiei americane că "a dat semnalul de start" protestelor şi că opoziţia acţionează "cu susţinerea" Washingtonului.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu