Moscova nu se grăbeşte să înceapă lichidarea armamentului de la Cobasna. Ministru rus către Popescu: Aceste muniții nu au apărut din COSMOS

Embed:

Ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, susține că munițiile cu termenul expirat din depozitele de la Cobasna, în stânga Nistrului, urmează să fie casate, iar acest proces ar putea fi demarat "peste un an și ceva". Declarația a fost făcută astăzi la Moscova, în cadrul unei conferințe de presă susținute împreună cu ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu.

Potrivit lui Lavrov, în depozitele de la Cobasna sunt "mii de tone de muniții", iar jumătate dintre acestea trebuie casate. Pentru a începe acest proces de casare este nevoie de bani, a spus Lavrov.

"Este important că președintele Dodon și liderul Transnistriei, Krasnoselski, susțin ideea ministrului Apărării al Federației Ruse, Serghei Șoigu, privind începutul procesului de casare a munițiilor expirate aflate la depozitul din apropierea satului Cobasna. Aceste muniții nu au apărut acolo din Cosmos. E nevoie de bani pentru a demara acest proces. Cred că un an și ceva va dura procesul de pregătire", a punctat acesta.

De asemenea, oficialul rus a precizat că Federația Rusă se pronunță în favoarea integrității și neutralității Republica Moldova, cu "statut special" oferit regiunii transnistrene.

De partea cealaltă, ministrul Popescu a spus că prezența armatei rusești pe teritoriul R. Moldova contravine statului de neutralitate. Popescu a salutat decizia de casare a munițiilor expirate, dar a adăugat că la acest proces trebuie să participe și OSCE, scrie ziarulnational.md.

"Vizita mea în Rusia reprezintă un prim-pas spre normalizarea relațiilor bilaterale. În cadrul discuțiilor am propus ridicarea barierelor privind exporturile produselor moldovenești, mai ales că avem un acord de liber schimb în cadrul CSI", a punctat Popescu.

Lasă un comentariu