MOŞ CRĂCIUN PLĂTIT SAU GRATUIT? Părinții sunt nemulțumiți de achitarea serviciilor pentru matinee

Embed:

Matineele organizate în grădiniţe în ajun de Revelion au stârnit nemulţumiri în rândul părinţilor. Ei spun că reprezentanţii instituţiilor preşcolare le cer achitarea serviciilor prestate de animatori, operatori video sau chiria costumelor.

Totodată, în grădiniţe se colectează bani pentru cadourile copiilor, dar şi a educatorilor. În total, pentru o singură sărbătoare, părinţii scot din buzunare aproape o mie de lei.

Părinţii, copiii cărora frecventează grădiniţa numărul 47 din sectorul Râşcani al Capitalei susţin că li s-a cerut câte 200 de lei pentru achitarea animatorilor, cadourilor pentru copii şi educatori.

"Sunt împotrivă, fiindcă anul trecut exact la fel am avut matineu la grădiniţă şi atunci, părinţii am luat un costum în chirie şi s-a îmbrăcat un tătic, care a urmat matineul, la urmă a intrat şi a împărţit cadourile la copii", a spus părintele Artina Patic.

Administraţia instituţiei spune că a dorit să organizeze un matineu inedit.

"Vine Moş Crăciun, un artist profesionist, care îşi propune serviciile. Noi evident, ieşim înaintea părinţilor noştri şi le propunem. Majoritatea părinţilor au salutat acest lucru. Şi ca să zicem, dacă sunt 30 şi ceva de copii, nu mai este atât de costisitor", a spus directorul Grădiniţei-Creşă 47, Olga Grogeag.

În ajunul sărbătorilor de iarnă, şi reţelele de socializare abundă în mesajele părinţilor, care sunt nemulţumiţi de colectarea banilor în grădiniţe.

"Actorii ăştia ni s-au propus, ni s-a spus că ei costă, adică programul lor costă 2.700 de lei per grupă pe matineu, pentru timp de o oră. La propunerea noastră de a chema alţi Moşi sau alţi actori, ni s-a dat de înţeles că mai bine nu, că ăştia îs cei mai buni."

"Ni s-a cerut 2.000 de lei, pentru matineul de Anul Nou, să se facă un mic concert pentru copii, într-un fel că vine cineva, un Moş Crăciun, Fulguţa şi încă un clovn. "

Cheltuielile părinţilor nu se limitează doar aici. Pentru chiria unui costum părinţii vor achita între 100 şi 500 de lei, iar cel cusut la comandă costă până la 3.000 de lei.

"Sunt costume de spiriduşi, iată de exemplu ca acesta. Sunt crăciunei, oameni de zăpadă, animăluţe diferite, rochiţe", a spus doamna care oferă costume în chirie, Natalia Popovici.

Totuşi, unele iniţiative de colectare a banilor pentru astfel de evenimente vin şi din partea părinţilor.

"Eu cred că este ok şi asta este o hotărâre a părinţilor. Şi nimeni nu ne impune şi alte chestii de genul", a spus părintele Natalia Lupu.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Educaţie din cadrul primariei Capitalei, colectarea banilor în grădiniţe trebuie sesizată la Ministerul Educaţiei sau la linia naţională anticorupţie.

"Angajaţii institutului de învăţământ, îndeosebi cadrele didactice şi cadrele de conducere trebuie să găsească o modalitate de a organiza aceste sărbători ăn limita bugetului existent sau de a găsi o modalitate de parteneriat cu părinţii fără a fi implicaţi în acumulare de bani", a spus şeful adjunct DGETS, Viorica Negrei.

Totodată, juriştii spun că astfel de colectări pot fi sancţionate dur.

"Sunt acţiuni infracţionale, pe care oamenii ce pretind pot fi subiecţi ai infracţiunii de corupere pasivă, iar profesorii ne oneşti care cad în astfel de situaţii, pot fi sancţionaţi atât conform codului etic al profesorului, cât şi codul educaţiei", a spus avocatul Inga Albu.

Potrivit unui ordin al direcţiei educaţiei din cadrul primariei, directorii instituţiilor de învăţământ preşcolar sunt obligaţi să interzică implicarea angajaţilor în colectarea banilor pentru cadourile copiilor, pentru brad şi jucării.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu